Србија

УДАРНА ВЕСТ! Медији преносе: БАР 10 ЖЕНА У ФОТЕЉАМА МИНИСТАРА!

У НАЈМАЊЕ 10 фотеља у будућој Влади Србије требало би да седну жене, које ће, уз премијерку Ану Брнабић, водити неке од најважнијих ресора.

Наиме, жене су тренутно кандидати за позиције шефова у девет од укупно 21 министарства, а уколико буду изабране у среду у Скупштини Србије, рачунајући и мандатарку, ово ће бити влада са највећим бројем жена од увођења вишестраначја у Србији. Тиме би била испуњена и „квота“ коју је предложио председник Србије Александар Вучић, да у новој влади буде и до 50 одсто жена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако би, према нашим информацијама, привреду требало да води Анђелка Атанасковић, директорка „Прве петолетке – наменска“ из Трстеника, коју је својевремено шеф државе Александар Вучић назвао „жена змај“ због њених пословних успеха.

Кандидат за преузимања ресора правде је Маја Поповић, актуелна саветница у БИА, а за министарство животне средине Ирена Вујовић, бивша председница општине Савски венац.

Заменица директора Института „Батут“, др Дарија Кисић Тепавчевић могла би да буде именована за шефа ресора рада, запошљавања, борачких и социјалних питања. Још једно ново лице у Немањиној највероватније ће бити и Гордана Чомић, као нестраначка личност, која би водила једно од три новоформирана министарства – за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Министарка Зорана Михајловић, која је тренутно на челу грађевине, остаће или у том ресору, или ће прећи у енергетику.

На списку жена министара тренутно је и бивша председница парламента Маја Гојковић, којој је намењена култура, као и Татјана Матић, која би требало да наследи Расима Љајића у трговини, туризму и телекомуникацијама. Ту су и потпредседница СНС Марија Обрадовић и Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику – обе кандидаткиње за Министарство за ЕУ.

Коначан списак „станара“ у Немањиној биће познат данас, након седнице Председништва СНС, када би осим овога ко ће водити послове интеграција, требало да буде решено још неколико недоумица.

Једна од њих је да ли ће и колико ресора добити социјалисти. Према једној опцији, којој се тренутно даје више шансе, СПС би добио енергетику (остаје Александар Антић) и просвету, где би могао да дође садашњи министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић. У том случају, морао би да се тражи ново решење за државну управу и није искључено да би и на то место могла да дође жена. По другом сценарију, и Ружић и Антић остају на својим позицијама, а према трећој варијати Ружић остаје, а Антић и Михајловићева мењају места – он одлази у грађевину, а она у енергетику.

Врх напредњака требало би да преломи и ко ће убудуће водити Министарство спорта. И ту има више предлога. Вања Удовичић могао би да настави да води овај ресор, а уколико се то не догоди, требало би да га замени један од тројице кандидата – бивши боксер Ненад Боровчанин, некадашњи кошаркашки ас Дејан Томашевић или Зоран Гајић, који тренутно води Одбојкашки савез Србије.

Остала персонална решења, мање-више, већ су „закуцана“. Засада се зна да ће министар финансија бити Синиша Мали, док је за шефа ресора пољопривреде, шумарства и водопривреде виђен Бранислав Недимовић. У Влади би, и то на истој позицији министра здравља, требало да остане и Златибор Лончар.

Као први тип за министра дипломатије виђен је Никола Селаковић, који тренутно обавља функцију генералног секретара председника Републике. До „рокаде“ би, према незваничним информацијама, могло доћи и у министарствима која се баве безбедношћу. Тако би Александар Вулин из Министарства одбране прешао у МУП, док би Небојша Стефановић преузео одбрану. Новинар Радомир Дмитровић биће једини представник СПАС у Влади и то на месту новог министра за бригу о породици и демографију. Ново министарство које ће водити рачуна о селу, највероватније ће водити председник ПУПС Милан Кркобабић, који је у одлазећем кабинету, без портфеља, водио рачуна о регионалном развоју и координацији рада јавних предузећа.

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс