Србија

УДАРНО! Кризни штаб разматра две нове мере! Јанковић: ПРЕТИ НАМ ЕКСПОНЕНЦИЈАЛНИ РАСТ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ!

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже за РТС Србији прети експоненцијални раст броја заражених коронавирусом, истичући да морамо да учинимо све да не дође до тога

Срђа Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС, рекао да забрињава сваки пораст бројки – и заражених и преминулих и пацијената на респиратору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Најважније је сачувати контролу над током епидемије, ограничити пораст броја заражених. Пре него што говоримо о пооштравању, мере које су на снази морају да се спроведу. Избегавање окупљања, маске, дистанца, могу много тога да учине“, навео је члан Кризног штаба.

Према његовим речима, вирус у овом таласу има потенцијал за већу снагу.

„Може да траје и недељама, циљ је да пролонгирамо, да не буде стрм пораст, да не би здравствени систем био под ударом“, навео је Срђа Јанковић.

„Трећи талас има потенцијал да буде јачи од претходних, а да ће то и бити и колико ће трајати зависи од тога колико се будемо придржавали мера. Настојаћемо и да га пролонгирамо, акко не бисмо доживели колапс здравственог система. Много је теже гасити пожар када се разбукти“, наводи он.

Додао је да Србији прети експоненцијални раст истичући да морамо да учинимо све да не дође до тога.

Коментаришући епидемиолошку ситуацију у појединим општинама, попут Алексинца, где је један вртић затворен, Јанковић каже ће разматрање мере затварања школа и вртића зависити од ризика преношења вируса.

„Ми већ имамо флексибилну меру да када се појави вирус, може да дође до затварања вртића и школа, а да ли треба ићи на општу меру зависи од ризика преношења вируса. Контролисање окупљања, ношење маске, било на затвореном било на отвореном простору су основне ствари“, истиче Јанковић.

Додао је да ће Кризни штаб у наредном периоду разматрати могућност увођења две нове мере.

„То су обавезно ПЦР тестирање за улазак у Србију и скраћивање радног времена објеката, али доношење мера које се не спроводе неће ништа помоћи. Неки мере нису спроводили, нису схватили опасност.. Када је ситуација димнамична више је битан сам ток епидемије неко нека бројка која би била алармантна. Ми видимо да ток није добар и желимо да „скренемо реку“ у други ток, на ниво који ће бити прихватиљив“, закључио је он.

Имунолог Дечје клинике у Тиршовој наводи да већ постоји флексибилна мера да се колектив затвори привремено када се појави ширење короне унутар установе, а да ли треба ићи на ширу меру, зависи од општег ризика од преноса.

„Нагласак је на томе да треба зауставити пораст, пре свега контролисањем окупљања, ту можемо много да урадимо. У овом тренутку не можемо знати унапред ко је све заражен“, нагласио је Јанковић.

Указује да противник, коронавирус, јесте непредвидив али да и „ми идемо са тактичким знањем о епидемиологији“.

 

 

 

 

Извор: РТС/Блиц