Србија

Укидају се свадбе и весеља? МИНИСТАР ЛОНЧАР СЕ ХИТНО ОГЛАСИО И ОТКРИО СВЕ!

У болницама поново расте број ковид пацијената, што може да буде велики проблем за оне који немају корону а потребно им лечење које су месецима уназад одлагали управо због епидемије овог вируса и јер је већина болница била у ковид систему.

– Не можемо да дозволимо да све болнице претворимо у ковид болнице јер има доста пацијената који су чекали да оду код лекара, сада ћемо то тешко да урадимо, морамо да будемо солидарни према тим људима – упозорио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово може да буде заиста озбиљан проблем, јер нам се, како смо већ писали, упоредо са овим се дешава и епидемија других, давно познатих болести као што су карцином, шлог и инфракт. У Србији постоји и читава армија оболелих од дијабетеса и других хроничних болести. Свима њима је лечење потребно непрекидно, а што је драстично успорено и одлагано управо јер су ковид пацијенти били приоритет, а и већина болница је прешла у ковид систем.

Лончај је још једном апеловао на поштовање мера и одговорност грађана која се показала и кроз пријаву кршења мера путем Вибер броја који је отворен у те сврхе.

Преко Вибера скоро 1.000 пријава

– Путем Вибера је до сада стигло преко 950 преписки. Велики је број људи који је одговоран и сигнализира да се негде крше мере. Један број пријава може да се уважи, један не, али види се добра воља грађана и више десетина пријава је процесуирано – рекао је министар.

Оно што се још појавило као проблем јесу локалне самоуправе које су издавале дозволе грађанима за одржавање прослава.

На локалу издавали дозволе за весеља
– Дали смо локалним самоуправама слободу да процене ситуацију, а онда су њихови кризни штабови почели да дају специјалне дозволе суграђанима да праве весеља, свадбе и остало. Оно на чему ћемо инсистирати да се такве дозволе не дају, не може више нико да вам да дозволу. Закон важи за све, до 30 људи преко 30 идемо на одговорност локалне смаоуправе и оних који крше мере – нагласио је Лончар.

О трећем таласу и удару новом удару короне министар је истако да ћемо тек да видимо да ли је ово најјачи пик.

„Крајњи је моменат да укључимо мозгове“

– Тек ћемо да видимо, тек су људи ушли унутра, тек очекујемо тежу клиничку слику и већи број пацијената. Биће и удружени са другим репспираторним инфекцијама и вирусим инфекцијама. Крајњи је моменат да укључимо мозгове. Ако је неко толико неодговоран па издаје дозволе за свадбе мора да зна да их директно излаже ризику да заврше на респиратору. Можете да замислите ту љубав, воле се двоје, али не могу ништа да направе док не организују свадбу. Рођендани исто, цео живот се славе, сваке године, да ли не можемо да померимо и одложимо – упитао се он.

Прославе главни проблем

Како је рекао, на тренутну ситуацију се упозоравало и раније, а директна је последица опуштања. Главни проблем су најпре организована окупљања, бруцошијаде и прославе.

– Оно што се нама дешава је оно на шта смо упозоравали, да не попуштамо са дисциплином јер ћемо доћи до овог. Поставља се питање шта је то што доводи код нас конкретно до пораста. Имали смо акцију да се маске користе у превозу, људи су то схватили и имате дисциплину и то је неопходно да се настави. По тржним центрима, продавцницама, људи носе маске, то је ушло у навику – објаснио је Лончар и наставио:

– Долазимо до најбитније ствари где је проблем, окупљања људи, посебно у затвореном простору. Прославе, свадбе, рођендани, концерти и слично. Опуштена атмосфера, крену емоције, мало алкохола, мало свега и дајете прилику вирусу да циркулише – објаснио је он.

Када је реч о пооштравању мера, затварању града, школа и вртића Лончар је истакао да то све првенствено зависи од нашег понашања.

– То је реалност, ако нас ми сами доведемо у ту ситуацију, ако наставимол са журкама, бруцошијадама, прославама рођендана, то је сценарио који води у ту ситуацију. То се неће десити само од себе, то да избегнемо вирус. Морамо да поштујемо мере, маске помажу то је доказано, дистанце, хигијена. Зар није боље да функционишемо тако него да уводимо полицијски час? Боље је да живимо овим темпом него да се пет дана иживимо па да се затворимо на месец дана – објаснио је он.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс