Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Стижу нове паре од бесплатних акција

Стижу нове паре од бесплатних акција. Телеком Србија саопштио је да ће компанија исплатити привремену дивиденду за 2020. годину у бруто износу од 2,06 милијарди динара, а ево и шта то значи за грађане.

Сви грађани који имају право на бесплатне акције добили су по 31 акцију Телекома. Ново саопштење за њих значи да ће по свакој акцији добити по 2,19 динара нето што значи 68 динара укупно. Датум исплате ће бити накнадно објављен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Бруто износ дивиденде по акцији је 2,58 динара, а на шта имају право сви законити имаоци акција Телекома Србија на дан 15. октобра, наводи се у обавештењу коју је потписао генерални директор компаније Предраг Ћулибрк.

Према подацима доступним на Централном регистру хартија од вредности, Телеком Србија има миљарду акција, највећи акционар је Република Србија 58,1 одсто, а сам Телеком има 20 процената својих акција док је остатак у власништву физичких лица

Како до новца

Новац од дивиденде грађани, по уплати компаније, могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и реченица да хоћете да подигнете новац по основу дивиденде од акција Телекома.

Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти, новац од дивиденде могу да подигну у својој банци.

Колико имамо акција

Да подсетимо, по пет акција НИС почетком 2010. године добило је 4,8 милиона грађана који су потом добили и по једну акцију Аеродрома „Никола Тесла“, а затим и по 31 акцију Телекома.

Једна акције НИС данас вреди 558 динара, а Аеродрома 930 динара.

За разлику од НИС и Аеродрома, акцијама Телекома не може се трговати на берзи, али по основу добити ове телекомуникационе компаније могућа је исплата дивиденде, што се сада и догодило.

Извор: Блиц