Србија

Важно обавештење за грађане! Туристичке агенције од данас НЕ ПРОДАЈУ АРАНЖМАНЕ! Ево шта треба да урадите!

Туристичка инспекција неће одузимати лиценце агенцијама, организаторима путовања, све док се не пронађе неко решење за проблем који је настао због одлуке осигуравајућих кућа да више не издају полисе осигурања.

Излазак из ове ситуације очекује се у наредних седам до 10 дана, до када би требало да се размотри питање банкарских гаранција, као модел за обезбеђивање сигурности путовања, приликом склапања туристичких аранжмана. Оно, међутим, не значи пуно свим агенцијама, јер ће новац за њих имати само оне најјаче, пишу „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Туристичке агенције у Србији од данас не продају аранжмане јер су осигуравајуће куће одбиле да их осигурају, са образложењем да је висок ризик, између осталог и због пандемије ковида 19, рекао је директор Националне асоцијације туристичких организација Србије (ЈУТА) Александар Сеничић.

Многа удружења последњих месец дана упозоравала су надлежне да им лиценце истичу 1. октобра, као и да осигуравајуће куће не желе више да им издају полисе, због наводног превеликог ризика у пословању, што би за њих значило – кључ у браву. Ипак, у „минут до дванаест“ одржан је састанак надлежних у Министарству и представника Удружења банака, на којем се разматрало питање банкарских гаранција.

„Представници Удружења банака доставиће до краја недеље предлог процедуре за функционисање и евенутално активирање банкарских гаранција“, казао је министар туризма Расим Љајић. „Овакав модел гаранције путовања до сада никада није био коришћен у пракси, иако је предвиђен Законом о туризму. Процедура која буде била донета, биће уграђена у нови Правилник о гаранцијама путовања. Представници Министарства ће посредовати између осигуравајућих кућа и туристичких агенција, како би се решио актуелни спор.“

Према речима Љајића, сасвим је неуобичајено да осигуравајуће куће, три дана пре истека рока важења актуелних лиценца, напрасно обавесте агенције да неће да пружају ту врсту услуге, правдајући се великим степеном ризика.

„Суштина јесте да осигуравајуће куће раде процену ризика за сваку појединачну агенцију и да послују са онима, за које процене да су стабилне и солвентне“, истакао је Љајић.

„Нећемо им одузимати лиценце, јер очекујемо да се проблем реши у наредних десетак дана. А како је летња сезона већ завршена, не очекује се склапање нових туристичких аранжмана у овом периоду.“

Како „Новости“ незванично сазнају, од договора са осигуравајућим кућама највероватније неће бити ништа. То значи да ће банкарске гаранције бити једино решење за пословање. Њихово добијање није нимало једноставно, а ни јефтино, јер ће просечна банкарска гаранција бити између 300.000 и 400.000 евра.

У многим туристичким агенцијама у Србији рекли су да је та цифра, нарочито у овом моменту нереална, и да ће на тржишту остати свега двадесетак туристичких агенција, организатора путовања, од око 480 колико их сада послује.

Ризик за заменска путовања
Уколико буде остала само банкарска гаранција, многе туристичке агенције које су сада организатори путовања, остаће без своје лиценце и мораће да постану субагенти. И док неки тврде да ће се тиме направити ред на овом тржишту, јер ће остати само велике агенције, које ће и имовином моћи да гарантују за своје пословање, има и оних који објашњавају да ће уколико се то деси, заменски ваучери који су издати, уместо путовања, бити под знаком питања. Процењује се да је вредност ваучера око 100 милиона евра.

Агенције које немају лиценцу, неће моћи да реализују путовања, чак ни ако постану субагенти.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс