Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Проверите нотаре код којих уписујете имовину у катастар! Људи су оштећени!

НАЈНОВИЈИМ анализама које Републички геодетски завод редовно спроводи, утврђено је да је један број јавних бележника због непрофесионалног поступања оштетио више од 50.000 грађана којима је обустављен захтев за упис у катастар!

Због неуредности достављених захтева и незаконитости у обради предмента од стране једног броја јавних бележника, РГЗ је у претхдном периоду морао да обустави чак 23.924 захтева који су катастру упућени из нотарских канцеларија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећамо да је јавним бележницима на основу Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова омогућено да једним кликом, електронским путем, достављају захтеве грађана службама за катастар непокретности. Али да ти захтеви морају бити поднети у складу са законом, што велики број јавних бележника исправно ради. Поједине нотарске канцеларије остварују изврсне резултате и немају чак ни један одбачени захтев.

На жалост, ту добру слику савесних колега, кваре они јавни бележници код којих проценат одбачених предмета иде и преко 10%, а у неким случајевима чак и до 17%.

Због утврђених неправилности у раду појединих јавних бележника Републички геодетски завод је приморан да упути апел грађанима да провере квалитет рада јавних бележника који су надлежни за њихову територију и изаберу оне нотарске канцеларије које остварују боље резултате. Проверу рада јавних бележника грађани могу извршити на сајту РГЗ (www.rgz.gov.rs) .

Уколико имају обустављен захтев за упис у катастар, грађани треба да упуте притужбу Јавнобележничкој комори на несавестан рад јавног бележника.

Како би се побољшао квалитет рада нотарских канцеларија Републички геодетски завод већ је упутио примедбе Министарству правде и Јавнобележничкој комори, која је, подсећамо, у обавези да покреће поступке против оних јавних бележника који раде супротно законима и прописима.

 

 

 

 

Извор: Новости.рс