Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: За све наше грађане који долазе из иностранства важе ове мере

За наше људе који долазе из иностранства, било да се су отишли на путовање или тамо живе и раде, за сада неће бити обавезне самоизолација, иако број заражених свуда у свету озбиљно расте, али за њих је већ на снази једна мера и трајаће сигруно још наредна три месеца.

За после… ко зна… Нико у овом трентуку не може да прогнозира шта ће са короном бити тада, а врло је могуће и да ће бити донете и неке нове, јер епидемија корона вируса у Европи и свету букти као у најгоре време епидемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је јуче да за наше људе који долазе из иностранства и даље неће бити обавезна самоизоалција, али да ће се ситуација у наредном периоду процењивати у зависности из земље које долазе.

Напоменула је да је сада у свим земљама вишеструко већи ризик него код нас.

– Што се тиче иностраних грађана, ту ћемо имати строже критеријуме. И сада имамо обавезан ПЦР тест за поједине земљле и ту листу ћемо проширивати у наредном периоду – рекла је Кисић Тепавчевић.

У Србији је, да подсетимо, 18. септембра у 18 сати ступила на снагу обавезна мера на нашим граничним прелазима, а то је да сви грађани Републике Србије који након тог времена уђу у земљу, а долазе из четири земље окружења (Црна Гора, Биосна и Херцеговина, Албанија и Хрватска) морају да буду под посебним здравственим надзором.

И док се то томе писало у јеку повратка великог броја наших грађана са летовања из ове четири земље где иначе расте број заражених корона вирусом и које имају доста неповољнију епидемиолошку слику од нас, на једну ствар нисмо обратили пажњу. Ова мера, заправо важи за све наше грађане, укључујући и гастарбајтере, дакле оне који живе и раде и у другим иностраним земљама.

Сигурно ће важити и за Божић

Према најавама, мера надзора која је уведена ток 18. септмбра није намењена само за текуће прилике, већ се очекује да се продужи и на период празника. О томе је за „Блиц“ говорио и епидемиолог Предраг Кон.

– Ова одлука није важна само у овом тренутку већ и за све будуће ситуације које нас чекају – славе, весеља… Ако узмемо у обзир да нас је у првом пику највише коштао долазак чак 400.000 људи, ова одлука је дошла у правом тренутку – казао је Кон.

Наш епидемиолог је истакао да је одлука о надзору у овом тренутку инзваредан тест како шта функционише пред Нову годину.

– Мере надзора ће остати, нису смишљене само за ову конкретну ситуацију. Можда размишљамо много месеци унапред, али тако је боље – наглашава наш стручњак. Већ у петак су примећене километарстке колоне првенствено на прелазу из Црне Горе према Србији, два дана касније стигли су и први подаци у вези са назором – рекао је епидемиолог и члан Кризног Штаба Предраг Кон у тренутку када је смо имал 15.000 наших туриста под надзором, а међу њима је било и позитивних на корона вирус.

Сви знамо да велики број наших људи највише долази у своју земљу управо за новогодишње празнике, па се очекује да бројка оих који ће прећи нашу границу тада бити и већа.

Иначе, према последњим подацима, које је данас изнела др Дарија Кисић Тепавчевић, до сада је под здравственим надзором 71.000 људи.

– Када је реч о путницима у међународном саобраћају у овом моменту више од 71.000 људи је под таквом врстом надзора, а њих 118 је имало одређене симптоме након теста самопроцене који су указивали на присуство ове вирусне инфекције – рекла је она за РТС.

Оне је јуче на прес конференцији Кризуног штаба рекла да је свега 5 одсто показало

Како изгледају мере

Ако остане мера надзора све њих ће их дочекати исто упозорење. А ево шта након тога.

На папиру који добија сваки грађанин Србије који се враћа из земље са неповољном епидемиолошком ситуацијом стоји да је под надзором.

Први корак је, како стоји у документу, да се пријавите на сајт хттпс://www.е-здравље.гов.рс у року од 24 сата од уласка у земљу. На самом сајту је неопходно да оставите своје податке, ЛБО и број здравствене књижице, а након тога и да урадите тест самопроцене који је за повратнике, како се наводи на сајту е-здравље нешто детаљнији од оног за остале грађане.

Даље, у упозорењу пише да ћете након пријављивања добити потврду коју је неопходно да иштампате како бисте имали доказ да сте се пријавили.

Надзор се спроводи у трајању од 10 дана и, уколико не развијете никакав симптом, на истом поратлу је неопходно и да се одјавите како би надзор престао. Веома је важно истаћи да надзор не ограничава слободу кретања.

Ипак, напомена постоји за све оне који имају неки симптом респираторне инфекције: температуру, кратак дах, отежано дисање, бол у грлу, губитак чула мириса и укуса и друго, – они су у обавези да се јаве у ковид амбуланту.

– Свако ко дође и дође до погоршања његовог стања, ако има температуру или неки други вид респираторне инфекције има обавезу да се јави у ковид амбуланту ради даљег испитивања – истакао је раније за „Блиц“ епидемиолог Предраг Кон.

За време трајања надзора, сви дужни сте да константно пратите своје стање и да ли има одређених промена, те да на најмању сумњу реагују како би се предупредила евентуална последица.

Прописане и казне
Ипак, за све оне који би требало да су од надзором, а нису се пријавили или су се заразили, па самим тим пренели заразу на неког другог на неодговоран начин, прописане су и казне.

На папиру који су добили наши држављани, стоји да уколико се електронски не пријаве у року од 24 сата чине прекршај, који је кажњив по члану 85, став 1, тачка 10, Закона о заштити становништва од заразних болести.

Овај члан и ова тачка Закона кажу, иначе, да ће се новчаном казном у износу од 50.000 до 150.000 динара казнити свако ко не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи у складу са овим законом, а којима се одређују мере за заштиту становништва од заразних болести.

Дакле, за време трајања надзора најбоље је контакте свести на минимум и свакодневно мотрити на промене у здравственом стању. И не заборавите, када прође 10 дана, обавезно је одјављивање са надзора.

Извор: Блиц

Ознаке