Србија

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо члан групе „Галија“

Гитариста групе Галија, Белгијанац Жан Жак Роскам, преминуо је у понедељак 26. октобра 2020. године, објављено је на званичној ФБ страници групе „Галија“.

– Са великом тугом сазнајемо да је у понедељак 26. октобра 2020. преминуо Жан Жак Роскам (Јеан Јацqуес Роскам), гитариста и композитор који је обележио значајан део Галијине каријере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изузетно шармантни и харизматични тамнопути Белгијанац са Галијом је снимио пет албума на којима се потписао као гитариста, али и као аутор песама као што су „Жена које нема“, „Небо над Макарском“, „Певају јутра“, „Љубавна песма“, „Пролеће“ и „Москва-Балкан“. Посебно запажен је био његов вокални допринос у шаљивим песмама „Љубавна песма“ и „Зебре и бизони“.

Жак је са Галијом одсвирао небројено много концерата широм старе Југославије, а 2011. године је, након двадесет година паузе, као специјални гост поново засвирао на бини са својим матичним бендом на концерту у Сава Центру којим је Галија обележила 35 година постојања. Групу Галија за Жан Жака везују изузетно лепа сећања и невероватан број сјајних анегдота и успомена. Његов одлазак је велики губитак. Жан Жак Роскам, хвала ти за све. Почивај у миру – наводи се на званичној ФБ страници групе „Галија“.

Роскам је у Југославију дошао 1984. и свирао је са Пеђом Д Бојем у Београду, а када је Саша Локнер из „Галије“ отишао код Бајаге, тражили су другог клавијатуристу.

Како га нису нашли, узели су другог гитаристу – Жан Жака, кога је у Југославију довела љубав према девојци из Вргорца код Макарске.

Са „Галијом“ је снимио аблуме „Дигни руку“, „Далеко је сунце“, „Корак до слободе“…и друге.

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс