Србија

ВУЧИЋ НАЈАВИО ОШТРЕ КАЗНЕ: Ево када почиње СТРОГО КАЖЊАВАЊЕ због непоштовања мера током епидемије

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести и Закона о прекршајима којима ће се ефикасније и строжије кажњавати свако непридржавање противепидемиолошких мера наћи ће се у Скупштини Србије најкасније за две недеље, сазнаје “Блиц”.

На тај начин направиће се правни оквир који ће омогућити редовним полицајцима да кажњавају неношење маске на лицу места, а комуналним милицајцима и инспекторима дати уз то и овлашћења санитарних инспектора, а наплата казни за рецимо онима који не носе максе, изрицаће се на лицу места, као што то функиционише код на пример непрописног паркирања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да ће моћи да санкционишу свако непридржавање противепидемиолошких мера од непоштовања физичке дистанце преко неношења заштитне опреме до неодстатка дезинфекционих средстава и сличног у кафићима, ресторанима, клубовима…

Тако ће се коначно створити могућност да се ригорозно спроводе мере Кризног штаба јер све до сада је личило на “зачарани круг” у коме су те одлуке, примера ради, у Београду могли у потпуности да примене само четири републичка санитарна инспектора!

А само републички санитарни инспектори према посотјећим прописима имају овлашћења да кажњавају свако непридржавање противепидемиолошких мера, а то подразумева и затварање ноћних клубова као легла заразе.

Вучић: Оштро ћемо санкционисати оне који не поштују мере

И председник Србије Александар Вучић јуче је изјавио да нове мере за спречавање ширења корона вируса нису биле тема на састанку са директорима ковид болница, јер је то у надлежности Кризног штаба, али је најавио да ће се оштро санкционисати кршење до сада уведених мера.

– Оштро ћемо санкционисати оне који не поштују уведене мере и то ћете већ у данима који су пред нама моћи да видите. Други избор немамо, не можемо да затворимо нашу економију – рекао је Вучић.

Два кључна закона први задаци новог скупштинског сазива
Да ће измене Закона о прекршајима и измене Закона о заштити становништва од заразних болести бити један од првих задатака нове скупштине потврдили су јуче генерални секретар законодавног тела Вељко Одаловић и заменица секретара Владе Србије и члан радне групе за имену Закона о заштити становништва од заразних болести Тамара Стојчевић.

Како је рекао Одаловић, актуелни закон није могао да предвиди ово што се дешава у Србији и свету поводом пандемије и да „морамо да се прилагодимо новим проблемима“.

– Морате имати правни оквир да би органи који поступају имали овлашћења да по томе поступају – рекао је Одаловић и додао да на основу постојећег Закона о прекршајима не могу да се изричу казне због непоштовања мера против ширења епидемије.

С друге стране, изменама Закона о заштити становништва од заразних болести даће се шира, горе већ описана, овлашћења редовним полицајцима и комуналним милицајцима и испекторима.

Казна за маске на лицу места, нема више суђења

То значи, да ће изменама оба закона, мандатну казну од 5.000 динара за неношење маске моћи да изричу и редовни полицајци и то на лицу места. Дакле, онај кога полицајац затекне без маске у затвореном простору и напише му казну имаће могућност да одмах или у року од осам дана плати упола мање (2.500 динара) дана или поднесе захтев за судско одлучивање у том року.

– Прекршајним налогом моћи ће да се изрекне мандатна казна од 5.000 динара фиизичком лицу због неношења маске – указала Стојчевић говорећи о измена Закона о заштити становништва од заразних болести.

Законом су већ предвиђене више казне за правна и одговорна лица која не обезбеде услове у свом објекту, попут размака између столова у угоститељским објектима, или непостојања корона редара и оне се такодје не мењају.

– Прекшајни налог функционисаће попут оног који плаћамо и код неприписног паркирања – у року од 8 дана моћи ће да се плати пола казне, наводи Стојчевић.

Прецизира се и појам кућног карантина

У Закону ће такође бити прецизиран појам кућног карантина – додала је Стојчевић.

Нагласила је да су ово само хитне измене, указујући да овај Закон мора да буде усклађен са препорукама и правилницима Светске здравствене организације.

Она очекује да ће се предлог измена наћи пред владом Србије следећег четвтка, односно заједно са ребалансом буџета, а потом и пред посланицима Скупштине Србије ради усвајања.

Казне могу бити и затворске

Како смо већ писали, ако лице не плати казну у року од осам дана или не поднесе захтев за судско одлучивање, у суд стиже коначан налог на извршење. Такав налог извршава се тако што се кажњеном обустави део зараде преко послодавца, блокира рачун до наплате казне или се изречена новчана казна мења за рад у јавном интересу (осам сати рада у јавном интересу за 1.000 динара) или казну затвора по принципу један дан затвора једнак казни од 1.000 динара.

Такође, изменама Закона о заштити становништва од заразних болести још шира овлашћења добиће комунални милицајци и комунални инспектори. Они ће имати практично иста овлашћења која тренутно имају републички санитарни инспектори. Подсећања ради, до сада су комунални милицајци и комунални инспектори могли да пишу казне само због непоштовања радног времена и то на основу Закона о угоститељству. А сада ће моћи да кажњавају правна лица и због кршења противепидемиолошких мера што значи да ће због тога моћи и да, у крајњем, затварају кафиће, ресторане, клубове…

Постоје клубова где нико од гостију не поштује ниједну одлуку Кризног штаба

Колико је спровођење противепидемиолошких мера тренутно тешко најбоље се види у Београду где су осванули и снимци ноћног провода из једног од клубова где практично нико од гостију не поштује ниједну одлуку Кризног штаба.

Разлог зашто је то практично свакодневница у престоници лежи управо у садашњем Закону о заштити становништва од заразних болести према коме казне због непридржавања противепидемиолошких мера, конкретно у ноћним клубовима, могу да изрекну само републички санитарни инспектори. А њих је толико мало да је у Београду у акцијама контроле у претходна два и по месеца учествовало тек словима и бројем четири републичка санитарна инспектора! Уз њих контролу поштовања противепидемиолошких мера у престоници у претходна два и по месеца вршило је 18 туристичких, еколошких и комуналних инспектора који не могу да изричу санкције за непридржавање анти-Цовид мера већ могу да кажњавају непоштовање радног времена, буку и слично…

Такође, њима је помагао и 31 комунални милицајац. Ако се има у виду да само у Београду има на хиљаде угоститељских објеката онда је јасно да толико мали број инспектора, од којих многи имају ограничена овлашћења, не могу да кажњавају већину, а камоли све случајеве неодговорног понашања у вези са борбом против Цовида 19.

Казне за непоштовање противепидемиолошких мера:

50.000-150.000 динара за физичко лице
50.000 – 500.000 динара за правно лице
50.000 – 150.000 динара за овлашћено лице у правном лицу
50.000 – 150.000 динара за предузетнике
5.000 динара је казна за неношење маске односно 2.500 динара у року од осам дана

Извор: Блиц