Србија

ВУЧИЋ НАЈАВИО ВЕЛИКЕ ВЕСТИ ВЕЧЕРАС: Саопштиће име мандатара и нешто што нико не очекује

Председник Србије Александар Вучић вечерас ће саопштити име мандатара за састав будуће Владе Србије, као и какву политику он као председник очекује да ће влада водити.

Засад није познато ни ко ће бити коалициони партнери СНС у тој влади.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф државе је раније најављивао више опција, како владу СНС са мањинама, коалицију са СПС-ом, коалицију са СПАС-ом, као и концентрациону владу, али је у међувремену, чини се, прва најмање вероватна, а са последњом се најмање спекулише.

Вучићевом обраћању у Палати Србија, претходиће седница Председништва СНС, а могуће је да ће после ње напредњаци знати ко ће од њих бити у Немањиној 11.

Медији су до сада „саставили“ више влада, с тим што су неке од актуелних министара „видели у већини тих „слагалица“, укључујући Синишу Малог, Зорану Михајловић, Бранислава Недимовића, али и Мају Гојковић, Горана Весића, Марка Чадежа.

Вучић је, међутим, у интервјуу за аустријске медије током викенда рекао да ће препоручити значајније промене него што се очекује.

Тада је рекао и да формирање владе није лако, јер, каже, и у његовој странци постоје особе које мисле да имају закупљену министарстку фотељу.

У то верују, приметио је Вучић, и друге странке, иако СНС има јасну већину у скупштину.

– Било је много корупције и многи су лоше или уопште нису радили. Због тога ћу препоручити значајније промене него што се очекује, а то ће се моћи видети наредних дана – рекао је Вучић.

Избору владе претходиће свакако избор скупштинсог руководства, што се очекује ове седмице, а тиме се стичу услови и да се изабере кабинет новог премијера, што ће се, највероватније, догодити идуће седмице, чиме ће бити заокружен изборни пороцес, започет 21. јуна, када је, на парламентарним изборима, СНС освојила више него убедљиву већину.

Одмах по формирању, нову Владу Србије, али и посланике сачекаће пуне руке посла, будући да су неке теме већ најављене, а поједине се већ подразумевају, као што су расправа о буџету за наредну годину и наставак процеса европских интеграција.

Недавно је и сам Вучић најавио да ће се, чим буде фомирана нова влада и скупштина почне да ради у пуном капацитету, пред посланицима наћи тема Косова и Метохије.

Пред државом су и изазови пандемије корона вируса која је у току, а можда ће се пред новом већином наћи и промена Устава.

Извор: Танјуг