Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО СВЕ! Ево шта ће бити са Косовом, никад нисмо били даље од компромисног решења!

Председник Србије Александар Вучић присуствује састанку са представницима Националног конвента о Европској унији, потврђено је из његовог кабинета.

Вучић се на почетку састанка обратио речима да му је тешко да говори на таквом скупу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У Србији у свакој бољи председник од председника, селектор од селектора и редитељ од редитеља, није једноставно говорити о томема о којима сви знају најбоље“, наводи и додаје да ће о својим проценама говорити нешто отвореније, иако не може да буде сасвим отворен“. каже на почетку.

„Оно што је за мене најважније да лажем јесте да желимо да сачувамо мир и стабичност -готово по сваку цену. Случај Јерменије и Азербејџана нам је показао колико су опасни замрзнути односи“, објашњава председник наглашавајући да су се времена променила и да морамо да будемо спремни у сваком тренутку свју земљу да сачувамо“, наводи он и додаје:

„Против сам одржавања замрзнутог конфликта било где на Балкану, укључујучи и натериторији наше земље и од пресудног је значаја да не допринесемо разбуктавању било каквих страсти у БиХ, а не могу да кажем да нисам забринут“.

Наводи и да се поносимо да Србија сама доноси одлуке, а наши најважнији задаци су тешки разговори око ситације на Косову и Метохији.

„Услови су тешки и лоши. Морамо добро да разумемо своју позицију, да инсистирамо на дијалогу ида гледамо како да сачувамо наш народ на КиМ. Срба је око 95.000, имамо и мањи пад одласка, посебно на Северу Косова. Тај живот је живот од данас до сутра јер нико не зна шта доноси следећи дан и јутро. Зато ћемо дати све од себе дати да се приближимо компромисном решењу иако ми се чини да никада даље од тога нисмо били“, каже.

Теме састанка су „Спољна политика Србије“ и „Перспективе дијалога Београда и Приштине“.
Теме састанка су „Спољна политика Србије“ и „Перспективе дијалога Београда и Приштине“.

Представницима медија омогућено је снимање уводних излагања Александра Вучића и координаторке Националног конвента о ЕУ Наташе Драгојловић, која је почела у 10 часова у Палати Србија.

Национални конвент саопштио је јуче да је циљ састанка да се поново покрене дијалог о решавању питања Косова, као и теме спољне политике Србије.

У Конвенту наводе да је састанак део стратешког дијалога који има за циљ да омогући дебату представника цивилног друштва са највишим званичницима Србије о кључним аспектима приступања Србије Европској унији.

На састанку ће говорити еминентни стручњаци за спољну политику, међународне односе и европске интеграције, као и чланови Радне групе Националног конвента за Поглавље 35.

 

 

 

Извор: Б92/Тањуг