Свет

ЗАПАДНИ АНАЛИТИЧАРИ У ШОКУ: Кимова нова ракета је ЧУДОВИШТЕ, цела САД је у домету!

Ракета коју је данас на војној паради приказала Северна Кореја, на транспортеру са 11 осовина, биће једна од највећих мобилних интерконтиненталних балистичких ракета у свету ако постане оперативна, оцењују аналитичари.

„Ова ракета је чудовиште“, рекла је Мелиса Хенхем, заменица директора Отворене нуклеарне мреже.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Високи званичник америчке администрације оценио је разочаравајућим представљање нове интерконтиненталне балистичке ракете у Пјонгјангу.

„Разочаравајуће је видети да Северна Кореја и даље ставља забрањени нуклеарни програм и програм балистичких пројектила испред рада за бољу будућност за народ Северне Кореје“, наводи он.

Он је додао да САД позивају Северну Кореју да се укључи у одрживе преговоре у циљу потпуне денуклеаризације.

Експерти кажу да је нова већа интерконтинентална балистичка ракета вероватно способна да носи више независних објеката због чега би могла да нападне више мета.

Нова ракета вероватно треба да одагна сумње у способност Северне Кореје да гађа континентални део САД, каже Маркус Гарлаускас, бивши амерички обавештајни званичник за Северну Кореју.

„Ако ракета Хвасонг-15 може да носи супервелику нуклеарну бојеву главу до било које тачке у САД, природно је питање шта може да носи ова већа ракета?“, запитао је он.

Аналитичари очекују да ће Пјонгјанг у наредном периоду извести пробе нове ракете.

Извор: Курир.рс/Танјуг