Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ НЕВРЕМЕ У ФРАНЦУСКОЈ И ИТАЛИЈИ: Вода носи ауте као играчке, има мртвих и несталих (ВИДЕО)

Две особе су смртно страдале, а девет се сматра несталима у Француској и Италији, након што је олујно невреме погодило погранична подручја те две земље, изазвавши велике поплаве које су оштетиле улице и куће, саопштиле су власти у суботу.

Олуја Алекс похарала је неколико села око Нице на француској ривијери. Пошто је хеликоптером надлетео најтеже погођена подручја, градоначелник Нице Кристијан Естрози рекао је да је то најгора поплава у последњих више од стотину година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Многе улице и око стотину кућа потпуно су или делимично уништени – рекао је градоначелник за француски ТВ канал БФМ, а преноси портал Индекс.

А француски премијер Жан Кастекс рекао је на конференцији за новинаре након обиласка погођених подручја да је шокиран оним што је видео и додао да страхује да би број погинулих могао бити и већи.

По подацима којима располажу власти, засад је на подручју Француске нестало најмање осам особа. Међу њима су и двојица ватрогасаца чије је возило однела набујала река.

На ТВ снимцима из обе земље види се да су водене бујице разориле више саобраћајница и срушиле неколико мостова, а реке су се излиле из корита.

Локалне власти у Италији саопштиле су да су погинуле најмање две особе, један ватрогасац на кога је пало дрво и мушкарац 30-их година чији је аутомобил завршио у набујалој реци која је однела део пута.

Засад се још трага за једним италијанским држављанином, а 21 особа, за које се раније страховало да су нестале, пронађене су и сада су сви на сигурном. Међу њима је била и група немачких планинара.

Званичници у Пијемонту известили су о рекордних 630 мм кише, колико је у само 24 сата пало у Самбугету близу границе са Швајцарском. Регионалне власти Пијемонта позвале су италијанску владу да прогласи ванредно стање након што је ниво реке По у само 24 сата порастао за три метра.

Погледајте видео:

 

Извор: Танјуг