Србија

АЛБАНЦИ ПОБЕСНЕЛИ! Господар Косова иде у Хаг: Потврђена оптужница против Весељија

Фото: Јутјуб

Специјални суд у Хагу је потврдио оптужницу против Кадрија Весељија, и он се тренутно налази у седишту Еулекса у Приштини, одакле би данас требало да буде пребачен у Хаг.

– Јуче поподне ме је из Тужилаштва специјализованих већа обавестило да је претпретресни судија потврдио оптужницу против мене. Овом изјавом желим да обавестим грађане Косова да сам предузео неопходне мере за добровољно путовање у Хаг како бих одговорио на ове наводе. Овог пута нећу даље коментарисати – навео је у саопштењу Кадри Весељи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер ДПК даље у саопштењу наводи да је свестан „да на Косову постоје људи који мисле да су Специјалне коморе увреда за нашу историјску борбу“-

– Али ја то не видим тако, видим као прилику да коначно одговорим на ове лажне сумње и гласине које круже годинама. Откако је Дик Марти објавио свој неутемељени извештај, било је неизбежно да овај дан дође. Било је неизбежно да се његове неправедне оптужбе морају тестирати на суду како би се једном заувек окончало. Због тога сам подржао оснивање овог суда и зато сам сада спреман да играм своју улогу у овом процесу. Прошло је више од двадесет година од завршетка ослободилачког рата. Косово је сада независна држава и на сигурном је путу да постане члан Уједињених нација. Док тежимо да нас се третира као равноправне партнере са другим државама, наши политички лидери морају да поднесу овај изазов и понашају се као државници међународног калибра. Када се одређени лидери позову на сарадњу са међународним судом, то морамо учинити без оклевања. Чак и ако постоје оптужбе против нас, на њих се мора одговорити на прави начин, са чињеницама истине. Ја радим ово – поручио је Весељи.

Не подривати рад Трибунала

– Имам пуно поверење у објективност и непристрасност судија и позивам све на Косову да увек исказују дужно поштовање правосудним властима. Овај процес има за циљ достизање истине. Нема разлога да се плашите истине. Не би требало покушавати подривати рад трибунала, нити на било који начин ометати или ометати овај процес. Суду мора бити дозвољено да извршава важан задатак који му је поверен. Интегритет овог процеса мора поштовати свако време и свако. Правда не служи интересима једне или друге стране, већ служи интересима народа. Стога, ако се од вас затражи да помогнете специјализованим собама, молимо вас да то прихватите без оклевања. На тај начин ћемо сви успети да достигнемо истину. Стога бих позвао све сегменте нашег друштва да се мирно и достојанствено суоче са овом ситуацијом, уверени да ће судије донети правичну пресуду на крају процеса – рекао је Весељи.

Суд је основала Скупштина Косова

– Имајте на уму да је овај суд основала Скупштина Косова како би служио у име народа. Оличење је принципа да мира не може бити без правде, а правде не може бити без мира. Иако је са седиштем у Хагу, то је део нашег правног система. Не би требало бити незадовољства према међународним представницима који раде у овом суду. Они раде посао који су људи на Косову од њих тражили. Овај суд је део косовског државног пута и морамо ићи до краја – додао је он.

Ценим што су ми послали позив, уместо да ме ухапсе на недостојанствен начин

– Ценим чињеницу да су се специјализоване коморе показале уљудном тако што су ми послале позив да се појавим на суду, уместо да ме ухапсе на недостојанствен начин. Одговорио сам на ову љубазност приставши да јутрос путујем у Хаг са представницима трибунала, где ћу се званично појавити пред трибуналом да одговорим на изнете наводе и започнем дуготрајан процес одбране. Ово ће захтевати моју пуну посвећеност и фокус, и зато сам одлучио да се повучем из свих јавних и политичких активности током трајања овог процеса. Нећу давати никакве друге јавне изјаве или званичне наступе на Косову док се суђење наставља. Бар за сада сам приватни грађанин. До краја овог процеса, тражио бих да ову моју позицију поштују сви на Косову, посебно они који су ангажовани у медијима или у јавном и политичком животу – додао је Весељи.

Водили смо праведан рат, суд ће то схватити

– За добробит нације понекад се морају поднети личне жртве. Многи људи су већ поднели изванредне жртве. Многи су чак поднели и узвишену жртву. Процес који започиње испред Специјализованих комора последњи је корак на нашем историјском путу ка потпуној изградњи. Требало би то сматрати приликом да истакнемо да смо водили праведан и неравноправан рат и да смо овај рат водили поштено. Чак и ако је дошло до грешака, умешане особе морају одговарати за своје поступке. То је значење владавине закона за нову државу попут наше. Уверен сам да ће након што судија саслуша све чињенице, ван сваке разумне сумње закључити да је Ослободилачка војска Косова била покрет људи, устанак за самоодбрану са храбрим мушкарцима и женама, који дају све од себе. њих у изузетним околностима. Без формалних структура за заштиту цивилног становништва од пажљиво планираног геноцидног војног масакра од стране српских снага. Данас, у част и сећање на више од 10.000 невиних жртава Милошевићевог режима, морамо устати и испричати своју причу. Устаћу да испричам своју причу. Морамо устати да испричамо њихову причу. Морамо разјаснити све чињенице, како би историја знала истину“, навео је на крају саопштења Кадри Весељи, кога локални медији зову „Господарем Косова“.

 

 

 

 

Извор: Kosovo Online/Vestionline