Свет

Аустријски министар потврдио! Нападач Албанац пореклом из Северне Македоније! Ево о чему је реч!

Фото: Твитер принтскрин

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер потврдио данас да је нападач који је синоћ извршио терористички напад у центру Беча пореклом из Северне Македоније.

Нехамер је рекао да је нападач, којег је убила полиција, био стар 20 година, да је македонског порекла и да је био осуђен за терористичко удруживање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, агенцији АПА, рекао да је терориста имао аустријско и северно-македонско држављанство.

Претходно је главни и одговорни уредник магазина „Фалтер“ Флориан Кленк објавио да је нападач Албанац пореклом из Северне Македоније, који је рођен и одрастао у Бечу.

„Био је опремљен лажним бомбашким појасем, једном аутоматском пушком, пиштољем и мацетом, оружјем којим је извршио гнусни напад на недужне грађане“, нагласио је Нехамер.

Он је пренео да су спроведени претреси у оружењу нападача, конкретно претрес 15 станова, те да је ухапшено више лица.

До јутрос, аустријске власти ћутале су о идентитету убијеног нападача који је синоћ извршио терористички напад у Бечу, док је главни и одговорни уредник бечког магазина „Фалтер“ Флориан Кленк је раније тврдио да се ради о младом Бечлији албанског порекла из Северне Македоније.

„Он се зове Куртин С, рођен је 2000. године у Бечу, где је и одрастао. Албанског је порекла, а његови родитељи су из Северне Македоније и немају никакве везе са исламизмом“, написао је овај познати аустријски истраживачки новинар на Твитеру.

Он је навео да је младић, који је усмртио четири особе, а којег је полиција убила, био познат Служби за борбу против тероризма (БВТ), зато што био један од 90 аустријских исламиста који су покушали да отпутују у Сирију.

У јулу, тврди Кленк, он је спречен у покушају одласка на ратише у Сирију.

„Међутим, власти нису веровале да би он могао планирати терористички напад“, додао је он.

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер потврдио је јутрос да је убијени терориста био симпатизер Исламске државе, без навођења даљих детаља о идентитету.

 

Фото: Twitter

Извор: Тањуг