Србија

БУРА У РЕГИОНУ! Амерички генерал: Србија да не буде Венецуела у Европи!

Бивши командант копнених снага САД у Европи и пензионисани генерал Бен Хоџис изјавио је, поводом косовског дијалога, да политичким лидерима у Београду и Приштини треба дати простора да преговарају без ограничења и црвених линија и да, како је навео, испреговарају сва тешка питања која морају да се заврше.

Хоџис је синоћ, на панелу „Стабилност и просперитет трансатлантске заједнице“ Београдске НАТО недеље у организацији Центра за евроатлантске студије ЦЕАС, нагласио да САД и ЕУ имају одговорност да заштите обе стране у преговорима јер, како је казао, постоји превише спољног утицаја оних који не желе да виде никакав напредак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Постоје земље и појединци који имају корист од наставка хаоса, односно од нерешених питања. Зато САД свакако треба да све ово координишу са ЕУ. Веома сам поносан на тим амбасаде САД у Београду, али и администрацију која ради да нешто достигне, међутим не постоји начин да ми било шта урадимо сами“, казао је Хоџис.

Како истиче, ЕУ држи кључеве успеха у овом региону јер има кључеве за економску и западну интеграцију и додаје да у таквој ситуацији ЕУ и САД треба да раде заједно.

Он је нагласио да Србија у 2020. није она Србије из 1999. те да су од тада прошле две деценије, уз опаску да ни САД није оно што су биле пре две деценије.

„Треба да се бавимо питањима и да се суочимо с њима из данашњег угла, а не како смо то радили пре две деценије. Ми, као и лидери у Србији имамо одговорност да не останемо у погрешној причи“, каже Хоџис.

Он је изнео мишљење да Кремљ, како је навео, искоришћава Православну цркву као своје оружје за постизање стратешких циљева, што није, каже, ништа ново ни за њега, нити за било кога, пренео је Танјуг.

„На то треба искрено да гледамо и да се не плашимо да се суочимо с тиме. Кремљ има нула користи од решавање било ког проблема на Балкану. Њихов стратешки интерес је да Западни Балкан никада не буде спреман за интеграција на Западу“, сматра Хоџис.

Када је реч о питању одбране каже да свака земља има право да заштити свој народ и да има право да бира какво ће оружје користити у складу са својим потребама, и додао да је Влада Србије донела храбру одлуку тиме што је замрзла све војне вежбе на период од шест месеци.

Хоџис уз то додаје да Србија себе не треба да доведе у позицију да буде, како је рекао, Венецуела у Европи и да нема друге пријатеље, нити партнере, већ само Москву.

Када је реч о мисији Кфора на Косову и Метохији, Хоџис наводи да је јако поносан на ту мисију. Он је додао да су, док је био командант копнених снага САД у Европи и када се састајао са српским и албанским лидерима, и једна и друга страна тражили да се не повуче мисија Кфора.

„То је једино сидро стабилности у региону“, каже Хоџис.

Говорећи о економским токовима Хоџис је нагласио да је интеграција са Западом најбоља прилика за Србију и овдашње младе.

„То је прилика за инвестиције, радна места, за изградњу инфраструктуре“, казао је Хоџис и додао да су неки кораци већ направљени са Мини Шенгеном.

Он је ту иницијативу оценио као одличну и још једном додао да САД треба да наставе заједно да сарађују са ЕУ по питању региона и поновио да Брисел има кључеве успеха.

„Такође треба да се такмичимо са Кином, јер ће они одмах наступити ако виде вакум. Такав вакум не смемо да дозволимо да се догоди“, рекао је он.

Додао је ово време такмичења великих сила, али сила који се такмиче у свим областима, попут дипломатије, економије, одбране и информације, те да управо то представља превенцију од конфликта.

„Управо зато треба да се такмичимо за Балкан, не само зато што је реч о региону који је део Европе, већ је реч о региону који представља задња врата црноморског региона за који ја сматрам да је права тачка такмичења између Запада, Кремља и Комунистичке партије Кине“, рекао је Хоџис.

 

Извор: rs.sputniknews.com