Русија

Да ли ће вакцина против короне бити бесплатна? ДОНЕТА ЈЕ ОДЛУКА!

Вакцина Епиваккорона против Ковида-19, коју је развио Руски државни истраживачки центар за вирусологију и биотехнологију, могла би бити пуштена у цивилну циркулацију у децембру, изјавио је данас директор Центра Ринат Максјутов.

„Већ смо произвели 35.000 доза вакцина и планирамо да до краја године произведемо 50.000 доза. Око 5.000 доза отишло је на пострегистрацијске клиничке тестове, а остатак ће бити стављен у цивилни промет“, рекао је Максјутов на онлајн Фестивалу науке, додајући да очекује да ће се већи део наћи на тржишту у децембру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Максјутову, преноси ТАСС, прва серија вакцина која ће бити стављена у цивилни промет требало би да буде тестирана у институцијама министарства здравља најраније 7.-8. децембра.

Трошкови две руске вакцине против коронавируса, Спутњик В и Епиваккорона, биће практично исти, такође је рекао Максјутов.

У Русији су регистроване две вакцине против корона вируса развијене у земљи.

Једну од њих, Спутњик В, развио је Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију руског Министарства здравља Гамалеја, други, Епиваккорона, развио је Векторски центар.

Очекује се да ће ускоро бити регистровна још једна, који је развио Федерални научни центар за истраживање и развој имуних и биолошких производа Руске академије наука Чумаков.

Према налогу Спутник против Твитера и Руском фонду за директна улагања, инвеститору у развој вакцине, једна доза вакцине коштаће најмање 10 америчких долара на међународним тржиштима.

Вакцинација у Русији биће бесплатна.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг