Србија

ДА ЛИ ЋЕ ВИРУС ПОПУСТИТИ ЗА НОВУ ГОДИНУ? Огласио се доктор Јанковић и открио све!

Члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против корона вирса др Срђа Јанковић рекао је, коментаришући данашњи, како је истакао председник Србије, најтежи дан од почетка епидемије и страшну бројку од 47 преминулих особа у последња 24 сата да смо овакву ситуацију могли да очекујемо када смо видели повећање броја заражених.

– Кретање броја преминулих за бројем заражених нажалост касни неко време и због тога смо, када је кренуо да расте број заражених морали да очекујемо да ће то да се преведе у ове трагичне бројке по питању преминулих – рекао је др Јанковић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је гостујући у емсији „150 минута“ рекао да крива још увек расте, а да њено „обуздавање“ зависи искључиво од поштовања мера.

– Крива још увек расте, а да бисмо раст обуздали, важно је да поштујемо мере. Ми смо све време заговарали пооштравање мера, и пре него што су ове уведене. Али морам да истакнем да оне све време постоје и оне које смо раније имали на снази штитиле су нас у оној мери у којој су биле спроведене – навео је др Јанковић и додао.

– Све мере заједно морају да уроде плодом, сви апели да се окупљања сведу на 5 особа, да се све одложи и да се насушни контакти, који не могу да буду избегнут одвијају уз физичку дистанцу и ношење маски – рекао је.

„Није поента само скратити радно време кафића“

Када је у питању скраћенио радно време кафића, др Јанковичћ истиче да поента није у самом скраћењу радног времена.

– Суштина није у томе само да време буде скраћено, него да се и током радног времена спроводе све остале мере које су на снази – каже он.

Истакао је да се одређени број људи у Србији, али и у читавом свету, оглушује о мере, да они имају право на своје мишљење, али да не смеју да угрожавају животе других људи.

– Није у питању какав смо народ, у питању је да један број људи, а то видимо и у најразвијенијим землајма света, ово није схатио озбиљно. И право је таквог човека да смисли другачије, али када то води у понашање које угрожава живот и здравље других људи онда можемо да говоримо и о етичности таквог избора – рекао је.

Полицијски час – опција која није сврсисходна

Објаснио је да увођење полицијског часа Кризни штаб није разматрао.

– Ништа од тога нисмо разматрали. То није опција коју сматрамо сврсисходном. Ми лекари у Кризном штабу стојимо на становишту да мере које су сада на снази треба максимално доследно и пооштрено спроводити. Контакти су кључни, не забрана кретања. Ако забранимо кретање, ми тиме нисмо ништа више урадили него ако спречимо контакте без забране кретања – истакао је др Јанковић и додао.

– Размишљали смо у у правцу тога како да смањења контаката на минимум буде што ефикасније. Ако то постигнемо, самим тим забрана кретања бива излишна. Ако то не постигнемо, онда имамо распламсавање епидемије, као што га имамо сада. Контакти су кључни, они који су неопходни зарад насушних животних потреба морају се одвијати под заштитом. Сви треба да се понашамо као да смо носиоци вируса – нагласио је он.

„Потребу за празновањем на друго место“

Др Јанковић се осврнуо и на јутрошњу изјаву његовог колеге из Кризног штава, др Бранислава Тиодоровића, да би сви они који буду планирали да иду на зимовање у наредном периоду требало да резервишу место у болници.

– Ја не могу никоме да забраним што покушава да одржи своје пословање, али оно што као имунолог могу да кажем јесте да нисам оптимиста да ћемо имати за Нову годину и божићне празнике тако повољну ситуациију у којој ће те аранжмане бити могуће реализовати. Ја бих саветовао да потребу за празницима и празновањем ставимо на друго место – рекао је др Јанковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс