Србија

ДАЧИЋ ОТКРИО: Србија може са свих страна да тражи вакцину али ево шта ћемо добити!

Фото: Јутјуб

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио да Србија може са свих страна да тражи и добије вакцину против коронавируса.

Он, међутим, поручује, да је битно каква је вакцина, а не да ли долази са Запада или Истока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је за Спутњик, коментаришући геополитичке трке да се што пре произведе и прода вакцина, као и положај Србије у тој трци, рекао да је сада све политизовано, па и куповина вакцина.

“Не само због политике већ и због финансија, јер је реч о продаји више милијарди вакцина. Предност Србије је што можемо са свих страна да тражимо и добијемо вакцину. Зато и не треба да процењујемо да ли она долази са Запада или са Истока, већ каква је”, рекао је Дачић.

Он је нагласио да није стручан да даје оцену и додао да једино што из те области зна јесте да је општеприхваћен став да вакцина против ковида-19 мора да буде ефикасна и безбедна.

“Дакле, ефикасна у смислу да делује, а безбедна у смислу да спречи све штетне последице. То значи да морају да буду обављена испитивања и да постоје сертификати, односно дозволе одговарајућих надлежних институција. На пример, када је била прошла пандемија свињског грипа сећам се да је била ситуација да вакцина која је кружила у Европи није добила дозволу у Америци”, рекао је председник Скупштине Србије.

На питање за коју би се он вакцину одлучио, Дачић је рекао да би примио ону која би била прва по реду, уколико би све биле проверене.

“Ако све имају дозволу и сертификате апсолутно је небитно одакле долазе. Вакцине морају да буду проверене, а сертификат треба да изда наше акредитационо тело, а то исто мора да учини и европско тело. Уколико европско тело не да сертификат, као што није издало за кинеску вакцину током свињског грипа, онда и ми практично долазимо у тешку позицију, јер не бисмо могли да је применимо. Надам се да овога пута нећемо имати таквих проблема”, рекао је Дачић.

Он је додао да је хитно потребно да се пронађе вакцина, али да је исто тако хитно да се свима објасни да је та вакцина ефикасна и безбедна да “не би било разних теорија завера које само могу да нанесу штету”.

Дачић, како наводи Спутњик, не искључује могућност да се нека од вакцина производи и у Србији.

“Мислим да је ова пандемија отворила многа питања за размишљање, на пример, зашто се нешто не производи не само у нашој земљи него и у Европи. У целој Европи нико није производио заштитне маске и када се десило ово што се десило, нико није могао да купи ни заштитне маске, ни рукавице, јер су се производиле на Истоку. Некада су у бившој Југославији постојале резерве, али данас тога нема. Сви данас треба да водимо рачуна да никад више не дођемо у ситуацију да не можемо да их купимо. Не треба да причамо о респираторима када нисмо могли да купимо рукавице и маске, што вероватно спада у најпростије производе”, рекао је Дачић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг