Србија

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА СРПСКОГ МЕТЕОРОЛОГА ЗА ЗИМУ: Ево када стиже први снег

Фото: Pixabay.com

Србија је данас добила детаљну прогнозу за зиму, која је изведена на основу извештаја Климатског Форума југоисточне Европе и Кавказа

Мањи снег на планинама може да се очекује за неколико дана, док га у нижим пределима неће бити све до краја децембра, потврђено је из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Има наговештаја за слабе падавине око 1. и 2. децембра, али од 6. до 20. децембра температура ће углавном бити изнад просека за ово доба године. То значи од три до девет степени, баш као што је био случај у новембру – каже метеоролог РХМЗ Бранко Бјелић.

Евентуално, постоји могућност за суснежицу око 4. децембра током ноћи и у раним јутарњим сатима, када је већина људи неће ни приметити и неће ни знати да је снег падао, додаје он.

У нижим пределима у периоду од 20. децембра постоји највећа могућност за снег. Исто тако, могућност за падавине постоји око 3. јануара.

– Ипак, прави снег можемо да очекујемо тек у другој половини јануара. Тада ће бити хладни период. Ова зима ће иначе са 60 одсто вероватноће бити блага, али ипак хладнија од прошле године, која је била једна од најтоплијих. То значи, просечне падавине и нешто више температуре у односу на редовну зиму – каже Бјелић.

Он подсећа да детаљана прогноза са тачношћу од 90 одсто може да се даје само за три дана унапред, али да су ово подаци који су скупљени на основу заједничких климатолошких параметара земаља у околини.

Извор: Мондо