Србија

ДОКТОР КОН УПОЗОРИО НАЦИЈУ! Ево шта следи у Србији, а то морате да избегнете!

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је да је у борби против корона вируса главно спречавање контаката и увођење строже контроле оболелих којима је одређена кућна изолација. Каже да број новооболелих показује да мере досад нису довољно озбиљно схваћене.

Истиче да се медицински део кризног штаба веч неко време залаже за скраћивање радног времена угоститељских објеката, пре свега ноћних клубова, који представљају најкритичнија места за заражавање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Радно време је скраћено, а ми смо били и оштрији и тражили скраћење до 18 сати. Циљ је спасити животе и обезбедити нормално функционисање здравственог система који је озбиљно нападнут. Зато нам је важна ковид-болница у Батајници, чијом ће се изградњом знатно растеретити здравствени радници, али и пацијенти – рекао је др Кон за емисију „Правац“.

Истиче да треба избећи гужве, сва места на којима је немогуће држати физичку дистанцу, па и „Црни петак“ који је пред нама, а који би могао да окупи велики број купаца на једном месту.

Када је реч о мерама које би ефикасно сузбиле ширење епидемије, каже да ни он није начисто шта би било најповољније, а да је епидемиолошки гледано најефикасније потпуно спречавање контаката.

– У марту смо имали затварање, али тада нисмо знали пуно о вирусу и на њега нисмо били спремни. Сада не може тако да се прича и мера ванредног стања непримерена је у овом тренутку – каже епидемиолог.

Оцењује да је тренутна активност вируса изузетно велика.

Мислим да смо пустили вирус превише и да га је сада јако тешко ставити под контролу – каже др Кон.

На питање шта се данас зна о вирусу, епидемиолог каже да је доста нових сазнања о Ковиду-19, а да је једно сасвим сигурно – Ковид је природни вирус, што доказује чињеница да време пролази, а он је и даље у циркулацији.

– Вештачки вируси углавном не успевају да дуго опстану у природи. Опет је и ово само запажање и шпекулација, јер нико досад није доказао ни за један вирус да је потекао из лабораторије – каже др Кон.

„Антитела се губе, али не код свих једнако“

Када је реч о антителима и томе да ли су они који су прележели корона вирус “мирни”, епидемиолог каже да је ту пуно нејасноћа, али да је јасно да се ниво антитела губи, не код сваког појединца једнако и истом брзином.

– Чињеница је да се антитела губе после највише шест месеци. Доказано је да се антитела код, рецимо, грипа губе после шест месеци и зато имамо вакцинацију сваке сезоне. Код свих вируса постоји проблем дужине трајања имунитета после вакцинације и код Ковида ће се све детаљно тек истраживати – каже епидемиолог.

„Од вакцине не треба очекивати чудо“

На питање о вакцинама које ће Србија купити, др Кон каже да има поверења у то које ћемо вакцине набавити.

– Да немам поверења, не бих био епидемиолог. Епидемиолози су „апостоли имунизације“ и они који преносе знање, применљиво у оваквим ситуацијама. Вакцина јесте спас, али од ње не треба очекивати чудо, јер ефикасност сваке вакцине мора да се докаже у пракси – каже др Кон, додајући да за то мора да прође јако пуно времена.

И нежељене реакције, каже, испитују се у дугом временском периоду.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс