Србија

ДОКТОР ОБЈАСНИО КАД ТРЕБА ДА СЕ ТЕСТИРАТЕ! Не треба чекати да се појаве симптоми! Ово морате да урадите!

Директор Дома здравља Палилула Александар Стојановић апеловао на све да се тестирају ако су били у контакту са зараженим особама и додао да је много људи који и не знају да су заражени.

Стојановић је казао да све више људи долази на тестирање, мада би требало да дођу и они који немају симптоме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако сте били у контакту, ако је неко у кући заражен, дођите сви и тестирајте се. Имамо и брзе тестове, десетак минута трају. Не би требало чекати три или четири дана, па тек онда доћи на преглед. Није сваки симптом ковид, то морају људи да знају, нико није обраћао пажњу пре годину дана ако се закашљете. Данас, бежимо од било кога ко има марамицу у руци. Дођите и тестирајте се, тестове одобрава струка у свету, па и у Србији – казао је он.

Упитан за неповерење по питању прецизности тестова, одбацио је те тврдње рекавши да Србија користи тестове који су поуздани и стандардни у читавом свету.

– Постоји лоби који прича да тестови нису поуздани, и друге глупости, то не чини добро људима. Тестови су поуздани, људи су схватили да се не тестираш због путовања, него због свог здравља. Сада долазе и кажу, хоћу да се тестирам јер сам био са особом која је ризична, то је добро – рекао је он.

Приватно тестирање „не осуђује“, али апелује на установе које га обављају да ураде „цео посао“, односно да упуте пацијенте даље у здравствени систем како би им била указана помоћ.

– У приватном сектору, против којег подвлачим да немам ништа, ураде неке прегледе, наплате, па онда зову Дом здравља или болницу да им читају резултате. Колеге приватници, немојте остављати посао на пола! Човек вас зове јер се боји болнице, урадите посао до краја – рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо