Србија

Доктор Тиодоровић открио све! СЛЕДЕЋА НЕДЕЉА ЋЕ БИТИ ИЗУЗЕТНО ТЕШКА! Ево када ће се ситуација вратити у нормалу!

Проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, говорио је за домаће медије о заравњењу криве и постепеном паду броја новозаражених корона вирусом у Србији. Тиодоровић је оценио када би пад могао да се догоди и, уколико стигне вакцина против короне, када можемо очекивати да се ситуација нормализује

– Следећа недеља биће изузетно тешка, али већ после 1. децембра очекујемо благо заравњење криве. Какве ће бити бројке, зависи искључиво од понашања народа, од мера, да ли се поштују, спроводе и контролишу. Док не стигне вакцина, ми морамо бити свесни да је вирус ту око нас, па чак и када она буде стигла, не можемо очекивати да одмах будемо заштићени јер је немогуће вакцинисати одједном целу популацију. Дакле, потребно је време за нормализацију, а то је тамо до краја следеће године – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вакцина против короне пружа заштиту за коју је потребно време, и даје се у две дозе, друга доза добија се 21 до 30 дана након прве.

– Ризици увек постоје, и зато морамо водити рачуна како се понашамо. Сада је период слава, дакле славите само у кругу породице, само укућани. Ако сте планирали неко путовање, нарочито око Нове године, заборавите на то, одложите све, ако желимо да се вратимо у нормалу, морамо се понашати одговорно и примерено – рекао је Тиодоровић.

– Морамо бити свесни да ће вакцина довести до колективног имунитета, биће људи који неће моћи да је приме, биће млађих од 18 година за које она није предвиђена. Важна је и неопходна, али до њеног доласка морамо ригорозно да се придржавамо мера – рекао је он.

Да би мере дале резултат, мора проћи између седам и 14 дана, и пред нама је озбиљан задатак. Следи нам пораст броја новозаражених у наредној недељи, „резултат“ непоштовања мера током претходних недеља који сада долази на наплату.

– Тренд успона трајаће у наредним данима, али после тога до краја месеца можемо да очекујемо блажи пад. Надамо се да ће у децембру доћи до успоравања тенденције раста. Долазиће и тада до нових ‘пикова’, зато сам и предлагао да се зимски распуст помери, јер ће тако бити обухваћени празници, и православни и католички – рекао је Тиодоровић.

 

 

 

 

 

Извор: Мондо.рс