Регион

Донели су одлуку! КАЗНЕ ОД 200 ЕВРА ЗА СВЕ КОЈИ ПРЕКРШЕ ОВЕ МЕРЕ!

Директор хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак изјавио је на здравственом конгресу Future Z да ће данас у Хрватској бити нешто мање од 4000 новозаражених те потврдио да ће казне за прекршитеље бити између 100 и 200 еура, јавља ХРТ.

Рекао је да пројекција Европског центра за спречавање и контролу болести (ЕЦДЦ) Хрватској предвиђа огроман раст и неизравнавање криве до фебруара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дотакнуо се и нових мера које су данас ступиле на снагу.

– Када смо увели оне мере прије нешто више од 10 дана, крива је почела да нам се изравњује, имали смо један благи успон и мислили смо да је то врх. Међутим прошле недеље бројка нам је опет почела нагло расти, што је резултирало тиме да се ишло у додатне мере. Пројекције бројки немамо, али рачунамо да ће се тренд преокренути, одговорио је Цапак, коментарушући питање до када мисли да ће строже епидемиолошке мере бити на снази.

Не би, каже, прогнозирао која ће то бити бројка, али очекују силазни тренд.

– Онда је то већ повољни тренд и може се разговарати о неком попуштању, додао је. Но напомиње да је цела Хрватска „дебело у црвеном“, али да је позиција Хрватске што се тиче морталитета пуно боља од осталих земаља Европске уније.

– Као што је познато, многе од тих земаља су донеле пуно строже мере и раније него ми, али ситуација им се не поправља, додао је.

Као пример износи Аустрију која је 2. новембра увела готово потпуни „lockdown“, док је Словенија то учинила 25. октобра.

 

 

 

 

 

 

Извор: (Еспресо.рс/Јутарњи.хр)