Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Замрзавају плате јавном сектору на три године, свима осим радницима у здравству

Лондон — Због кризе изазване коронавирусом, Велика Британија изгледа нема избора него да замрзне плате у јавном сектору на чак три године.

Британски министар финансија Риши Сунак изјавио је данас да неће бити повратка на штедњу и да ће, уместо тога, он објавити у среду значајно повећање финансирања јавних служби у једногодишњем плану потрошње. Међутим, у изјави за Скај њуз, Сунак је додао да не може да искључи замрзавање плата у јавном сектору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вест да се пет милиона запослених у јавном сектору у Великој Британији суочава са замрзавањем плата изазвала је незадовољство у тамошњој јавности, преноси портал Индекс.

Ова мера, осмишљена као одговор на финансијске последице пандемије, односи се на учитеље, полицију, војску и јавне службенике, али не и на здравствене раднике, који су изузети због њихових напора у борби против коронавируса.

План објављују у среду

Британски министар финансија Риши Сунак изнеће у среду план за обуздавање плата и успостављање равнотеже у буџету. Наиме, буџетски издаци увелико су се повећали током пандемије. Према проценама британске владе, трогодишње замрзавање плата у јавном сектору донело би уштеду од 23 милијарде фунти. Резервна варијанта је ограничити раст плата на само један посто годишње, при чему би уштеда износила 11 милијарди фунти.

Нова рунда стезања каиша за британске јавне службенике, од којих су многи у првим редовима борбе против коронавируса, последица је рекордног задуживања владе током кризе и вероватно ће бити у снажном контрасту с нагодбом премијера Бориса Џонсона око плата у оружаним снагама.

Синдикати се побунили

Овом плану очекивано су се успротивили синдикати, који га сматрају додатним ударцем својим члановима усред кризе. Многа ће обећања бити погажена, сматра Кевин Кортни, који упозорава да је Џонсон обећао како ће повећати плате учитељима на више од 30.000 фунти годишње до 2022. године.

„Нећемо допустити да запослени у јавном сектору плате ову кризу новом штедњом и замрзавањем плата. Ово је ударац у зубе онима који се боре против пандемије. Наши чланови још осјећају последице 10-годишње штедње конзервативне владе. Министри деле милијарде својим пријатељима кроз уговоре, а истовремено смишљају како да смање плату радницима који су у првим редовима борбе против коронавируса“, рекла је Рехана Азам, главна секретарка синдиката ГМБ.

Азам као аргумент износи замрзавање плаћа које је конзервативна влада увела након финансијске кризе 2008. године, а очекује се да ће Сунак као противаргумент изнети да примања јавног сектора морају бити у складу са ситуацијом у приватном сектору у којем су плате под притиском јер се британска економија бори с најтежом рецесијом у историји.

Британија потрошила 210 милијарди фунти на пандемију

Британска је влада досад само на борбу против пандемије потрошила више од 210 милијарди фунти, а очекује се да ће до пролећа сљедеће године потрошити још десетине милијарди. Због тих трошкова и пада БДП-а, владин Биро за буџетску одговорност очекује да ће се Министарство финансија ове године морати задужити за 400 милијарди фунти.

Процјењује се такође да ће буџетски дефицит бити двоструко већи него 2008. године.

Велика Британија у јавном сектору има више од 5,4 милиона запослених, а већина их ради у здравству и образовању.

 

 

 

 

 

 

Извор: B92, TANJUG, INDEX