Србија

Донета је одлука! Овај човек ће управљати Српском православном црквом након смрти патријарха Иринеја!

Митрополит дабробосански Хризостом Јевић је владика који ће управљати Српском православном црквом до избора новог патријарха након смрти патријарха Иринеја.

Хризостом (световно Рајко Јевић) је митрополит дабробосански. Раније је био епископ бихаћко-петровачки и зворничко-тузлански. Рођен је 4. марта 1952. године у селу Воденици, код Босанског Петровца. Крштено име му је било Рајко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Богословију је завршио у манастиру Крки, где се и замонашио 20. септембра 1971. године, узевши име Хризостом. Недељу дана касније рукоположен је у чин јерођакона, а две године касније у чин јеромонаха. Радио је као секретар Епископа далматинског Стефана (Боце) и црквеног суда.

Студирао је богословију на Аристотеловом универзитету у Солуну од 1976. до 1980. године, када је и дипломирао на Богословском факултету у Београду. У периоду од 1981. до 1991. године радио је као професор и васпитач у богословији Света Три Јерарха у манастиру Крки.

Године 1991. изабран је за првог епископа новоосноване Епархије бихаћко-петровачке. Дана 13. септембра 1995. године протеран је из своје резиденције у месту Кључу, а 10. октобра исте године одлази са територије своје епархије.

У своју епархију вратио се 5. фебруара 1996. године, након почетка примене Дејтонског мировног споразума. Привремено је боравио у манастиру Клисини у Шипову, све до јесени 2002. године, када се враћа у седиште епархије у Босански Петровац. У трон епископа зворничко-тузланског устоличен је 13. јула 2013. године.

Сабор Српске православне цркве је донео одлуку 24. маја 2017. да зворничко-тузлански епископ Хризостом буде митрополит дабробосански. Устоличен је у Сарајеву 3. септембра 2017.

Церемонији устоличења претходила је Света архијерејска литургија, коју је служио покојни патријарх српски Иринеј. Хризостом је 61. митрополит Митрополије дабробосанске од њеног оснивања. Митрополит Хризостом говори грчки језик, а служи се руским и француским.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Мондо