Србија

ДР ДАРИЈА ОТКРИЛА: Због ноћних клубова и сплавова се мења закон

Медицински део Кризног штаба је донео препоруке, влада усвојила, али ограничени смо законским оквирима, изјавила је, уз констатацију „беспомоћни смо“, чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић, на питање о кршењу мера у клубовима и на сплавовима.

Упитана ко толерише и дозвољава рад клубова после 23 сата, Кисић је одговорила:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је било и моје питање више пута, али тада није било омогуће законске основе за спровођење такве врсте мера и зато смо и променили одређене одредбе Закона о заштити становништва од заразних болести“.

На констатацију новинара да, примера ради, ноћи од Блока 45, све до Гардоша, клубови раде и после 22 сата и да сви затварају очи пред тим, Кисић је рекла да је потупно у праву, и да, колико год то можда и било људски, сви морамо да утучемо да се то смањи и да престане.

„Медицински део Кризног штаба је донео препоруке, подржан од свих чланова, то је усвојено на влади, са осећајем беспомоћности, јер то не може да се имплементира до краја, јер смо лимитирани различитим законским оквирима“, рекла је Кисић.

Она је додала да ће сада закон предвидети веће надлежности и могућности да људи који континуирано крше мере буду и кажњени, али је поновила да појединачне санкције не могу толико значајно да помогну, као свест да је одлазак на таква места опасност по здравље.

„Свест да је то опасност, да можемо вирус да донесемо кући, родитељима, старијима, да се одлучимо да не одемо на такво место. Не зато што ће неко да нас казни, него да свесно одлучимо да тамо не одемо, то је једино исправно“, рекла је Кисић.

Извор: Курир.рс/Танјуг