Србија

ДР ДАРИЈА СЕ ХИТНО ОБРАТИЛА НАРОДУ: Ево шта нам је поручила

Дарија Кисић Тепавчевић гостовала је на РТС-у поводом тренутне ситуације са корона вирусом у Србији.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић каже за РТС да на верује да је казнена политика нешто што ће помоћи да победимо вирус, већ само одговорност и колективна свест.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Докторка Дарија Кисић каже да се процењује да у односу на број званично потврђених случајева заразе имамо најмање пет до десет пута више особа код којих инфекција није препозната.

– То је један ланац који је прилично дугачак када су упитању потенцијални носиоци инфекције. Таква је прича широм света, не само код нас. Зато је комплетан концепт превенције да се сви понашамо као да смо потенцијални носиоци инфекције, па чак и особе које су прележале ову болест, јер смо видели да постоји могућност реинфекције, објашњава докторка Кисић.

Наводи да је последњих дана однос броја хоспитализованих и отпуштених око плус 200 у корист примљених пацијената.

– На данашњи дан су хоспитализоване 292 особе, а отпуштене су 102. У односу на број заражених сваког дана, око 15 одсто има средње тешку или тешку пнеумонију која захтева хоспитализацију – каже Кисићева.

Истиче да је лако израчунати када ће се сви болнички капацитети попунити ако наставимо овом динамиком.

– Идеја је да смо увек пар дана испред. Имамо још увек капацитете које можемо отварати, а за које смо се надали да неће бити потребни. Још увек има болница које би могле да се преведу у ковид систем – наглашава Кисићева.

Истиче да је сада све подређено особама које имају тежи облик клиничког испољавања ковида 19, али да су и даље главни узрок умирања у Србији незаразне болести, па да део капацитета здравственог система мора бити остављен таквим пацијентима.

„Људски је што иритирамо грађане“

Докторка Кисић Тепавчевић каже да је људски да чланови Кризног штаба понављањем истих изјава иритирају грађане, па се код њих буде и негативне емоције.

– Видимо да то није тако само код нас, већ широм света. Свима нам се променио живот и надамо се да ће то да се заврши у неком догледном временском периоду. Морамо да схавтимо да смо сви на једној страни, а вирус на другој. Морамо да се удружимо у борби – наглашава докторка Кисић.

Каже да се некада и чланови њене породице љуте што пропагира спровођење одређених мера, али да казне свакако нису решење.

– Не верујем да је казнена политика нешто што ће помоћи да победимо вирус. То мора да буде колективна свест. Нико не може да ме убеди да је нека новчана казна изнад жеље да останемо здрави – истиче Кисићева.

Подсећа да ћемо сада имати и законски оквир за спровођење санкција, али сматра да колективна свест и одговорност мора да буде изнад свега.

„У домовима за старе спорадични случајеви заразе“

Докторка Кисић наводи да се вирус тренутно налази у 63 установе социјалне заштите, односно у једној петини укупног броја таквих установа.

– Углавном се ради о спорадичном броју оболелих. То јесу најосетљивија места где се вирус шири као пожар. Имали смо негативно искуство у Нишу и ту смо посебно будни, са посебним степеном надзора. Када видимо апсолутне бројеве, делује да су велики, али у питању су спорадични случајеви, где се брзо реаговало и није дозвољено да се вирус шири – објашњава Кисићева.

Каже да су инициране одређене активности које ће омогућити да се побољша комуникација корисника домова за старе и њихових најближих.

Извор: srbijadanas.com