Србија

ДР КОН И МИНИСТАР ЛОНЧАР СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛИ: На ивици смо, ево када нове мере ступају на снагу

Предраг Кон и Златибор Лончар гостују на РТС-у поводом тренутне ситуације са корона вирусом у Србији.

– Ситуација у Београду је преозбиљна. На ивици смо. То не важи за остале болнице у Србији, али ако наставимо да се овако понашамо можда ће почети да важи – рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да мере још нису донете, што је потврдио и др Предраг Кон.

– Данас сам раније изашао са Кризног штаба, још није донета одлука. Биће у наредна 24 часа или 48 сати. Биће како каже струка, ми смо ту да спроводимо одлуке – рекао је Лончар.

– Морамо да зауставимо вирус и његов пренос, то може тако што се ускрате контакти, а то је опет могуће само новим мерама. Нису донете мере. Председница Владе је рекла да нас је добро чула, да ће још размислити. Сад смо још на неком премишљању – рекао је др Предраг Кон и подсетио да је данас усвојен Закон о заштити становништа од заразних болести и да је то „добро“.

Према његовим речима, јасно је да морају да се спрече контакти, што се пре свега односи на ноћне клубове и „места где се дуго седи и разговара“.

Током дана је одржан састанак Кризног штаба, његов стручни део, како је обелоданио др Предраг Кон, предложио је драстичне мере, али ће одлуке бити познате до краја дана.

– То је недопустиво. Не могу да чекају, а могу да седе у клубовима.

„Најтежи дан за КЦ Ниш“

Према речима др Радмила Јанковића, болнички капацитети се убрзано пуне, али је „југ тренутно стабилно“.

– Дан је био тежак, вероватно најтежи дан за КЦ НИш. Већ имао 40 пацијената на јединици интензивне неге. Овде долазе пацијенти који су животно угоржени из Кладова, Новог Пазара, са Косова, са југа Србије. Данас већ готово 130 заражених што није толико страшно као у Београду. КЦ Ниш је једина терцијарна установа тог нивоа, ми смо под великим притиском. Готово сви су јако тешки пацијенти. Имамо довољно капацитета у јединици интензвине неге, то је добро, имамо добре услове да можемо добро изоловати спрат по спрат, етажу по етажу. Дакле, можемо ширити болничке капацитете, захваљући томе што имамо нову зграду Клиничког центра – рекао је Јанковић за РТС.

Данас више од 3.300 новозаражених

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 13.008 особа, њих 3.341 било је позитивно, док је, нажалост, преминуло 19 особа. Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут“, на респираторима у болницама широм земље се налази 151 пацијент.

Извор: srbijadanas.com