Србија

ДР КОН О НОВИМ МЕРАМА: Клубови, славља и свадбе су места суперпреношења вируса, морамо да СПРЕЧИМО КОНТАКТЕ

Фото: јутјуб

Ригорозни потези сигурно би дали резултате када је реч о броју инфицираних, а ево да ли је о њима било речи на седницама Кризног штаба.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже да број новооболелих не показује да смо у пику трећег таласа, иако се могло очекивати да ћемо бити. Додаје да досадашње мере нису дале резултате, а да ригорознији потези могу спречити ширење вируса, што се види и на примеру појединих држава Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Морамо да схватимо да морамо да слушамо и економско-политички део проблема. Досадашње мере морају се поштовати, маске морају бити обавезне у затвореном простору, а медицински део штаба предложио је да буду обавезне и на отвореном, првенствено у пешачким зонама. Све што је досад било стриктно одређено, када је реч о понашању у угоститељским објектима и услужним делатностима, мора се строго и поштовати, а тражили смо и да се озбиљно контролишу – каже др Кон говорећи о последњој седници Кризног штаба и одлукама донетим на истој.

Додаје да је важно спречити контакте у условима гласне музике, забаве и ово се првенствено односи на ноћне клубове. Каже да су мере „орочене“ на две недеље, односно да ће се о њима поново одлучивати за 14 дана.

Истиче да немамо времена и да ситуација иде на горе великом брзином. Крива, каже, мора да се заравни.

О полицијском часу се није разговарало

Додаје да се о полицијском часу није говорило на седницама Кризног штаба, иако је чуо да га је спомињао председник Александар Вучић. Каже да је сигурно да би ова мера дала резултате када је реч о броју новозаражених, али да би, с друге стране, биле огромне последнице по економију.

– Медицински део штаба предлаже шта је неопходно у овом тренутку и не размишља о полицијском часу, већ о спречавању контаката. Да су се поштовале све одредбе и да није било неодговорног понашања појединаца и група, било би све другачије и није истина да се мере поштују јер постоји велики број места где се оне не поштују – каже епидемиолог за Пинк.

Истиче да до масовнијих заражавања долази највише при окупљањима, где се слуша гласна музика, где се онда и гласно говори, а ако се уз све то и пије – заборавља се на постојање вируса и поштовање епидемиолошких мера.

– То су углавном клубови, славља, свадбе, прославе и то су места супер преношења, и где се људи после питају шта им је све то требало. На овај начин оптерећују се капацитети болница и не знам колико још здравствени радници могу да издрже – каже др Кон.

Предложили смо скраћење радног времена до 18х

Када је реч о скраћењу радног времена угоститељских објеката, др Кон каже да је медицински део штаба предложио да се радно време скрати до 18х, а да би после две недеље ова одлука била ревидирана.

– Предложили смо и то смо видели као решење, а сада ћемо сачекати и видети. Надам се да ћемо бити позвани на састанак, па да видимо каква је одлука – каже епидемиолог.

Нема затварања граница, странцима обавезан негативан ПЦР тест

Када је реч о евентуалном затварању граница због приближавања новогодишњих и божићних празника, др Кон каже да већ постоји систем по којем се они који уђу у Србију прате, а неопходно је и да се јаве у ковид амбуланте. Каже да је немогуће направити нешто драстично ново, да је могуће једино увести обавезу доношења негативног ПЦР теста, али да досад о томе није било говора.

– Немогуће је забранити нашим грађанима да уђу у земљу. Може се забранити странцима, али не и нашим грађанима. Странци и сада када долазе у Србију морају да имају негативан тест, тако да то није нешто посебно ново – подсећа др Кон.

Засад ништа од продужетка распуста

На питање о продужетку распуста, каже да о томе није било речи на седници Кризног штаба, будући да је ситуација што се контроле тиче добра. Ипак, повећава се број заражених, па је могуће да ово ипак буде тема у будућности, каже епидемиолог.

Извор: srbijadanas.com