Србија

ДР КОН: Закаснили смо са мерама, ситуација је катастрофална

Епидемиолог Предраг Кон, изјавио је да је ситуација у вези са корона вирусом критична, „чак на неким местима катастрофална“ због смештаја пацијената и сматра да се „свакако закаснило са мерама“.

Ситуација у вези са корона вирусом је критична, па чак и катастрофална. У овом случају ви практично немате где да сместите болеснике и то је катастрофално. Повећава се број умрлих и оболелих непрекидно и то се односи на целу Србију. Београд се нешто издваја по том питању, али рано је још говорити о сигурном заравњењу, али до неког заравњења је дошло – рекао је вечерас др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Свакако да смо закаснили са увођењем рестриктивнијих мера. Али у томе не учествује само медицински део Кризног штаба. Од половине окторба је почело прво упозоравање на примену нових мера. Још од 6. новембра медицински део Кризног штаба је предлагао рестриктивније мере. С друге стране, постоји озбиљна аргументација у вези са економским аспектом… Када се неке мере не прихвате од стране целог Кризног штаба, то је једноставно тако, свако носи свој део одговорности – каже Кон и додаје:

– Јасно је да се ситуација ипак није разумела довољно. Од јула месеца је почела прича о контролисању донетих мера. Прво је било да ће да се спроводи, па је речено да је неспроводиво, па је морао да се мења закон.

Каже да је на данашњој седници Кризног штаба донета једино одлука у вези са школама и вртићима, и да није било речи о затварању услужних делатности, за шта се исто залаже медицински део штаба.

– Тражили смо затварање, не у 18.00, већ у 17 часова, са много масовнијим затварањем – истакао је Кон гостујући на Н1 и додао – Свима је исти циљ, и медицинском и политичком делу Кризног штаба, а то је да се смањи број контаката и могућност преношења вирус.

Извор: Курир.рс/Н1

Ознаке