Србија

ДРАМА У АМЕРИЦИ! Трамп шаље војне авионе у Џорџију! НАСТАЛА УЗБУНА!

Америчко ратно ваздухопловство саопштило је у среду да је ваздухопловна база Националне гарде Савана једна од локација на којој ће бити смештени нови војни транспортни авиони Ц-130Ј, поред још три базе смештене у Западној Вирџинији, Тексасу и Кентакију.

Демократе у Одбору за оружане снаге оцениле су одлуку Америчког ратног ваздухопловства да поставе нове теретне авионе Ц-130Ј у ту базу у Џорџији као политички потез уочи завршнице избора која ће одредити контролу над Сенатом, пише Дифенс њуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчко ратно ваздухопловство је 24. новембра одабрало четири базе за прихват 24 теретна авиона Ц-130Ј Супер Херкул, укључујући и локацију у Џорџији.

Председник Одбора за оружане снаге Адам Смит посумњао је у мотиве секретара Америчког ратног ваздухопловства Барбаре Барет, коју је именовала админитрација Доналда Трампа, због уврштавања Џорџије на списак локација.

„У овом случају, време и одлука да се укључи Савана, када је Џорџија усредсређена на изборе у Сенату, покрећу питања о мотивима секретара. Није требало донети ову одлуку сада … и требало би да Ратно ваздухопловство одложи акције све док се не заврше избори за Сенат, како се такве одлуке не би нашле у ризику да буду исполитизоване“, рекао је он.

Након што кандидати нису добили потребних 50 одсто гласова на изборима, обе трке за Сенат у Џорџији биће одлучене у другом кругу.

Демократе би морале да победе у оба случаја како би преузеле већину републиканцима, који су доминирали у комори са 53-47,  што се сматра кључним за будућег председника. Сенатори, иначе, потврђују кандидате администрације, укључујући и кабинет.

Уочи избора 3. новембра сматрало се да ће само три или четири места одредити која странка ће контролисати ово тело, а у зависности од тога ко победи на председничким изборима јер потпредседник може да буде језичак на ваги.

Забринутост због одлуке о локацијама је изразио и Смитов колега, представник из Конектиката Џо Куртни.

„Да ствар буде гора, Ратно ваздухопловство је без и најмањег упозорења додало четврту локацију, одређујући Џорџију као локацију за авионе које још није одобрио Конгрес… Овај изненађујући потез никада није био део планова Одбора током последње две године, и сада баца љагу усред председничке транзиције и ванредних избора у Џорџији“.

Још један демократа, председавајући Пододбора оружаних снага Џон Гараменди, критиковао је „сумњив тајминг“ и „нерегуларан потез“.

„Ратно ваздухопловство треба да повуче ову одлуку и одложи је до јануара. То ће омогућити ваздухопловним снагама да донесе одлуку до завршетка процеса и склониће се из изборне завршнице у Џорџији и других околности са јаким политичким набојем“, рекао је Гараменди.

Америчко ратно ваздухопловство објавило је локације за смештај нових Ц-130Ј летелица како би се избегло одуговлачење лошег утицаја на животну средину, цитирао је „Дифенс њуз“ портпарола Ратног ваздухопловства САД.

Како се наводи, нови авиони опремљени су најсавременијом навигацијом и много су унапређенија верзија у односу на раније Ц-130 летелице које би требало да замене, а карактерише их и мања потреба за радном снагом, смањени оперативни трошкови и трошкови подршке.

Актуелни републикански сенатори у Грузији Дејвид Перду и Кели Лефлер, поздравили су ову одлуку.

„Нове летелице ће опремити нашу ваздухопловну Националну гарду у Џорџији најсавременијом технологијом, јер подржавају америчке глобалне безбедносне интересе“, рекао је Перду.

 

Извор: rs.sputniknews.com