Србија

ДРАМАТИЧНЕ ТВРДЊЕ ДР КОНА: У Београду 10.000 заразних на улицама, имаћемо само у престоници 2.000 заражених дневно!

Фото: јутјуб

Само у Београду можемо да имамо 2.000 заражених за дан, а у целој Србији знатно више.

Изјава др Предрага Кона да за ускоро можемо да имамо 2.000 заражених за 24 часа постала је још драматичнија после данашњег појашњења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако смо у суботу за петак имали 980 новозаражених у Београду, ја сам за Београд рекао да за 10 дана можемо да дођемо до 2.000 заражених за 24 часа, за Србију је то знатно више. Пред викенд је практично било 10.000 заразних на улици и у таквој ситуацији је боље остати код куће – појаснио је др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса.

– У Београду имамо експоненцијални раст, и то је место где се и најпре можете заразити – истакао је.

– Ми смо на масовно тестирање прешли још у априлу, тада је било тешко и чекало се. Ми нисмо бољи него што јесмо – не можемо да будемо боље организовани од основе од које крећемо, али је изузетан успех до које мере су се проширили лабораторијски капацитети – додаје.

Према његовим речима, поново неко сматра да је Кризни штаб одговоран за све већи број заражених, али да то није тачно и да је гротескно.

– Гротескно је што се напада Кризни штаб – наводи, али додаје да Кризни штаб носи одговорност јер није успео да убеди грађане да поштују мере.

– Нисмо били способни и нико нас није слушао – каже.

На питање како коментарише измене Закона о заштити грађана од заразних болести, која подразумева да ће комунална полиција контролисати спровођење мера, Кон наводи да га то не интересује.

– Мене тај закон као лекара не интересује. Мене занима да је одвојено шта је кућна изолација, шта кућни карантин, шта је изолација у колективном смештају. Све су то ограничења кретања и дотичу најосновнија људска права и зато је то питање за правнике. Не учествујем у писању тог закона. Ја сам учествовао у писању закона 2004. Закон не произилази из Кризног штаба – објашњава.

Према његовим речима на самом Кризном штабу се сви захтеви који су пристигли разматрају и доноси се одлука, па према томе на Кризном штабу нема договарања и ту се долази припремљен.

– Ми из медицинског дела имамо обичај да се састанемо и пре. Заимљиво је како људи виде Кризни штаб као централно место одлучивања, чак неко то назива и фантомском групом – додаје др Предраг Кон.

Овим су потрвђене пројекције да се у данима пред нама ближимо хрватском и словеначком сценарију, а ове две суседне земље су у правој корона катаклизми.

Наиме, када се њихови рекорди „преведу“ на наш број становника, то би заправо значило да нам прети и више од 6.000 новозаражених за дан.

Извор: srbijadanas.com