loading...
Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА КОНА! Имаћемо мртвих 50 и више, а данас и сутра чека нас ДОДАТНИ КОРОНА РИЗИК

БЕОГРАД – Епидемиолог Предраг Кон очекује да предлог Кризног штаба, који се тиче увођења рестриктивнијих мера, међу којима је она да сви објекти, осим прехрамбених радњи, апотека и пумпи, раде до 17 часова, данас или сутра буде озваничен.

Кон је на ТВ Пинк рекао да је такав предлог прослеђен председници Владе Србије. “Мере које смо предложили јуче из медицинског дела орочене су на две недеље. После сваке две недеље морају се поново анализирати”, рекао је Кон.

Он је додао и да ће се резултати мера, које су донете у уторак, видети тек пред крај следеће недеље.

– Каснило се са увођењем рестриктивних мера, а које ће сада бити појачане, све је довело до наглог ширења заразе. Не бих да прогнозирам, али сам врло склон уверењу др Ивануше да ћемо имати и до 50 мртвих дневно, а чак је могуће да тај број буде и већи – упозорава др Кон.

“Имамо сада додатни ризик који се односи на окупљање верника приликом испраћаја патријарха Иринеја. То је велики ризик за заражавање и замолио бих грађане да што више воде рачуна о дистанци и ношењу маски и да направе размак”, рекао је Кон.

Када је реч о обележавању слава, Кон је подсетио на раније саопштење СПЦ у којем се верници позивају да славе славу, али у оквиру домаћинства.

Кон је оценио и да је било мало кашњења у увођењу рестриктивнијих мера које су сада на снази, али и приметио да се раније донете мере нису довољно поштовале.

“Ми се приближавамо бројки од 6.000 хоспитализованих. Нема више одступања, мере морају да се поштују. Потребно је време да се смањи трансмисија, па онда и да почне пражњење болница. И то ће се догодити. ефекте ћемо видети у наредним недељама”, рекао је Кон.

Он је рекао да је вирус из породица дошао и у школе, те да је предложено и да се пређе на онлајн наставу, посебно за средње школе у периоду од недељу дана.

“То значи спајање две недеље, јер они иначе недељу дана иду онлајн. Међутим, и то све не мора да да резултате зато што је вирус опште присутан и ми смо сада у много тежој ситуацији да ово сузбијемо него што смо били раније”, рекао је доктор Кон.

 

 

 

 

 

Извор: (Курир.рс/Тањуг)