Србија

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА НАШЕГ ПОЗНАТОГ МЕТЕОРОЛОГА: Ево када почиње ПРАВА ЗИМА

Меторолог Ђорђе Ђурић рекао је да је загађење код нас велико, те да смо под утицајем снажног антициклона.

– Он диктира временску ситуацију већ месец дана уназад. Ваздушни притисак је јако висок и онда се то загађење спусти у ниже слојеве атмосфере и онда су нижи делови Србије и региона хладнији и магловитији, док је на Копаонику ведро – рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је подсетио, први симболични снег је пао пре пар дана на Копаонику, а да је у октобру пао снег од свега пар сантиметара на планинама Западне Србије.

– Оно што је најбитније је да у наредним данима неће бити снежних падавинама – истакао је Ђурић и додао да тек крајем седмице, односно почетком наредне буде слабих падавина.

Ђурић је нагласио да је тренутно „сушан период“ и да праву зиму не треба да очекујемо пре средине децембра.

Директорка клинике за психијатријске болести „др Лаза Лазеривић“ проф. др Ивана Сташевић Карличић рекла је да не постоје студије које доказују и потврђују да време може да утиче на ментално здравље људи.

– Оно што се за сада зна је то да се региструју неке болести које имају сезонски образац јављања и то се углавном, односи на поремећаје расположења. То је карактеристично сезонско појављивање, нарочито депресивно расположење, које је резервисано за део године када имамо мање светлосних сати, што је повезано са мелатонином и другим неуротрансмитерским системима – објансила је Сташевић Карличић и додала да због тога јесте већа учесталост депресије.

Извор: srbijadanas.com