Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ТИОДОРОВИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИО НАЦИЈИ: Чека нас тешка недеља, а тек после овог датума се очекује побољшање!

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање корона вируса др Бранислав Тиодоровић изјавио је да ће епидемиолошка ситуација у Србији ове недеље бити врло тешка.

Гужве које су се догодиле на „црни петак“ и на другим окупљањима за пет до седам дана сигурно ће дати резултат кроз број позитивних и оболелих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиодоровић је рекао да тек после 10. децембра можемо очекивати полако заравњење криве, али на високом новоу, а пад броја оболелих тек крајем децембра.

Тиодоровић је истакао да то значи да би свако од нас требало да се понаша одговорно, од појединца до свих институција.

Болнице су пуне, медицински радници, лекари, сестре, техничари, али и немедицинско особље раде из дана у дан пуном паром. Без дана одмора, трпе велики притисак, јер све очи упрте су искључиво у њих.

– У болницама се практично јури за сваким слободним местом да би се сместио онај ко је инфициран, највећи притисак долази из Београда јер то је град са највише становника, те је логично да има и највише заражених. Када се болнице напуне, једино логично решење је то које се ради, да се из Београда шаље у неки други град ако нема места. Треба схватити да сваки контакт доприноси страховитом повећању заражавања. Имамо ситуацију у којој морамо бити свесни да даље одржавање конатаката на било који начин, и да ли су то „црни петак“, тржни центри или окупљања, журке, доприносе страховитом повећању броју оболелих. Притисак је страховит на здравствени систем који се заиста јуначки бори – објашњава епидемиолог Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: (Курир.рс/Блиц)