Србија

ХИТНО УВЕДЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: Овај град у Србији први увео нову меру

Кризни штаб у Шапцу увео је ванредну ситуацију у том граду због повећања броја обољелих.

Само данас у Шапцу су регистрована 42 новообољела, а укупно су оболела 392 грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Знатно је порастао и број прегледа у ковид амбуланти, гђе је од 287 више од половине првих прегледа међу којима је 66 деце.

У болници је 60 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Уведене су и нове строже мјере, забрањено је организовање свечаности, манифестација, а ограничено је и радно вријеме угоститељских објеката до 21.00 час.

Како се наводи на порталу Глас Подриња,на територији Града Шапца ванредна ситуација је уведена по препоруци Завода за јавно здравље. То подразумева проширење обавезних мера којих се грађани морају придржавати.

Шта је све забрањено

– На првом месту је забрана организовања свих свечаности, манифестација, спортских догађаја, који подразумевају већи број учесника без јасне дистанце. Ограничен је рад угоститељских објеката до 21 час. Забрањено је коришћење базена, велнес и спа центара. Истовремено ћемо вршити појачану дезинфекцију улица и јавних површина – навео је командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца Александар Пајић.

Ванредна ситуација предложена целом округу

ЗЗЈЗ је увођење ванредне ситуације предложио свим штабовима на територији округа, због тога што је ситуација свуда погоршана.

Директор ЗЗЈЗ др Бранко Вујковић истакао је да су пажљиво пратили епидемиолошку ситуацију, након чега је уследио предлог за увођење ванредне ситуације. Данас је укупан број хоспитализованих пацијената у Општој болници 60, преноси Глас Подриња.

– Бројке су изразито неповољне. Имамо у последње три недеље значајан пораст броја активно оболелих и у овој седмици је дошло до великог скока са више од 500 новооболелих – рекао је др Бранко Вујковић.

Тренутно је, како каже, више од 800 активно оболелих на територији округа, од чега је скоро половина на територији града Шапца.

– Најтежа ситуација је у Општини Љубовија, гледано према броју оболелих на 100.000 становника. Данас је значајно повећан број хоспитализација у односу на отпусте. У року од 24 часа смо имали огроман број првих прегледа због ковид симптома. Још није сезона грипа, тако да је већина респираторних тегоба због ковида. Током последња 24 часа било је 90 новопозитивних на територији Округа, од тога 42 у Шапцу, што је скоро 50 одсто. Само увођењем ванредне ситуације можемо донекле обуздати болест, али и поред тога најважнија у превенцији остаје лична одговорнос грађана – рекао је др Вујковић.

Извор: Срна