Србија

ХОЋЕ ЛИ СРБИЈА ДОЖИВЕТИ ТРАГИЧНИ ИТАЛИЈАНСКИ СЦЕНАРИО! Огласио се доктор Кон и шокирао нацију!

Нове мере су на снази у Србији, али корона и даље дивља. Данас заседа Кризни штаб, који ће вероватно пооштрити неке од мера јер је ситуација, како кажу епидемиолози, критична.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, упозорио је да је Србија у критичној ситуацији, посебно у Београду, где се из ванредне прешло у катастрофалну ситуацију, јер нема простора за пацијенте, па се они превозе у друга места. Оценио је да још има простора до тзв. италијанског сценарија, али и да је, како је рекао, „еластичност нашег здравственог система нешто што је изузетно“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога, рекао је да се пораст броја оболелих региструју и у унутрашњости Србије, тако да је мали број места где ситуација није ванредна.

Навео је да је то нешто што се говори већ недељу дана, а месец и по дана најављује да ће до овога доћи.

„Видео се потенцијал вируса, далеко брже расте број оболелих него што је било на самом почетку, у првом таласу. Још има простора до тзв. италијанског сценарија и еластичност нашег здравственог система је нешто што је изузетно“, навео је Кон у емисији „Прави угао“ Радио-телевизије Војводине.

Систем отварања нових болница

Указао је да је група свих директора ковид болница, заједно с министром на челу, направила такав систем отварања нових болница и проширивања капацитета какав он нигде није видео, нити учио о њему, али који функционише.

„У тим ситуацијама је два пута била затварана ортопедија на Бањици. Ми жртвујемо на другој делове система када отварамо ковид болнице, а смањујемо капацитете за лечење осталих болести. На крају ће да се види које су последице, нико не сме да каже да их неће бити. Мислим да нећемо доћи у ситуацију да се неко врати, а да не може да му се пружи помоћ. Вероватно може да се деси да буде брже отпуштање оболелих од ковида“, рекао је Кон.

На питање имамо ли још слободних кревета за људе са ковидом, Кон одговара да се то прати на дневном нивоу у оквиру оперативног дела Кризног штаба који води рачуна о смештају у болницама, као и да смо од министра здравља чули да се отвори нека болница, па се ослобађају места у бањама.

„То нама овде јесте једна реченица, али иза тога стоји огроман посао. Да се испразне капацитети, па да се обезбеди кисеоник. Колико ја знам до сада нико није враћен са улаза у болницу, али и сам транспорт пацијената је ризичан, ситуација је врло тешка и озбиљна“, рекао је он.

„Кад ‘изгори’ лекар нема замене“

Истакао је да лекари изгарају, да је то спартански рад и борба која се не да описати.

„Људско тело има лимите и може долазити до грешака према себи. Када ‘изгори’, лекар нема замене, ако мислите да има лекара да их извучемо из шешира. Друго, млади лекари не могу да раде на најтежим случајевима где треба ставити неког са искуством. И прерасподела кадра је нешто што је фасцинантно“, наглашава др Кон.

Оно што је лоше, истиче он, је што Кризни штаб није успео да обезбеди да се спроводе мере, али да је сама организација посла добро спроведена.

„Специјализанти, студенти волонтери, апсолвенти, техничари – сви они се прераспоређују и пресељавају, сви су добродошли, али морају да добију адекватно место. Читави делови министарства здравља се само тиме баве“, каже он.

По свим информацијама са Кризног штаба, каже др Кон, има свега довољно, од тестова и дијагностике, до самих лекова, кисеоника.

„Закаснили смо сви заједно“

Кон објашњава да је коронавирус ушао у породицу, да је прошао са места заражавања, те да су сада закаснеле мере када је требало екстремно нагло деловати на ноћне клубове, места за забаве, славља, свадбе, рођендане, који су се дешавали током читавог лета, па и септембра.

„Од средине октобра је постало јасно да потпуно затварање више не може да делује. Закаснили смо сви заједно, а медицински део Кризног штаба је на то упозоравао и јавно и на самим седницама. Не можете селективно затворити ноћне клубове, а нисте затворили тржне центре и све остало врви од људи, то не може тако“, изричит је Кон.

Да у Кризном штабу има само стручни део, без политичког, нико га не би слушао, не би имао подршку уопште, сматра Кон.

„Она подршка која је дата у самом старту пандемије је незаборавна у историји превентивне медицине Србије. О подршци данас ће бити разговора и остаће историјски да није било подршке у овом тренутку, са мог аспекта. Објашњења је било, врло јасна су објашњења везана за економију и да морамо да живимо. То је било јасно и онда када је укинуто ванредно стање. И не треба заборавити да са укидањем ванредног стања нису укинуте и мере, оне су биле на снази до 5. јуна“, наглашава др Кон.

Струка је јасна – забрана контаката и коришћење маски

На питање да ли је тачно да медицински део штаба у овом тренутку нема подршку за радикалније мере зарад сузбијања ковида 19, Кон одговара да они имају објашњења која им се дају, те да су они саветодавно тело, а да одлуку доноси Влада Србије.

„Донете су мере, али нису онакве какве смо ми тражили. Оно што је било на снази није могло да се спроводи, оно што смо током септембра инсистирали, а везано је за ноћне клубове. Нема контроле, нема санкција за кршење мере, а то се објашњава да нема довољно инспекције и људи који то могу да спроведу. Ја сам имао утисак да се желело да се то спроводе, али да је постојао отпор у оквиру тога да је то неспроводиво“, истиче Кон.

На питање шта ћемо даље да радимо и да ли је дошло време да се затворимо попут многих држава Европе, Кон каже да не верује да су се све те земље баш потпуно затвориле и да ми видимо све то само преко телевизије.

„Да снимите Београд у 22 час исто би видели, није било никога на улицама. То су сада процене да ли је потребно потпуно затварање или још скраћивати радно време. Струка је јасна, а то је забрана контаката и коришћење маски максимално“, наглашава Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТВ