Свет

Хорор! Ево колико је људи убијено у терористичким нападима у Бечу! Усмрћен и нападач,три дана жалости у Аустрији

Четворо цивила и један нападач убијени су у синоћњим терористичким нападима у Бечу, потврдила је полиција. Рањено је 17 особа, седморо од њих теже. Полиција убила једног нападача, за ког наводи да је симпатизер Исламске државе. Војска од полиције преузима заштиту објеката и локација у Бечу.Аустријска влада је, на посебној седници, прогласила три дана државне жалости због напада.

Заставе на зградама биће на пола копља до краја четвртка. У подне биће одржан минут ћутања за све жртве.Такође, школама је наложено да на сутрашњем првом часу изразе жалост због погинулих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јутрос су на свим државним институцијама све заставе спуштене на пола копља, и у том положају, према одлуци владе, остају до петка.

Чланови владе, председник парламента и шефови посланичких клубова, као и градоначелник Беча, данас ће положити венац на месту смрти жртава напада.

Терористички напад влада је окарактерисала „нападом на слободу и демократију“.

Влада истиче да ће свим расположивим средствима радити на даљем расветљавању ситуације.

„Аустрија и ми као влада ћемо слободу, демократију и вредности нашег суживота одлучно и свим средствима бранити. Поред тога борићемо се са нашим међународним партнерима и пријатељима заједно против тероризма и екстремизма“, поручила је влада.

Иначе последњи пут државна жалост, тада четвородневна, наложена је након смрти председника Аустрије Томаса Клестила 2004.године.

За нападе широм центра Беча у понедељак увече, у којима је убијено петоро људи, а више је рањено, одговоран је најмање један „исламски терориста“, изјавио је јутрос аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер.

На конференцији за штампу коју је преносила телевизија, Нехамер је поновио позиве становницима да се клоне снажно наоружаних полицијских јединица на улицама главног града, пошто снаге безбедности трагају са потенцијалним другим извршиоцима.

Нехамер је рекао да је полиција убила једног нападача, човека који је носио појас са експлозивом за које се касније утврдило да је лажан, и кога су власти идентификовале као симпатизера Исламске државе, јавља Ројтерс.

Напад је синоћ извео најмање један исламски терориста, и то је истуација са којом се нисмо сусретали у Аустрији деценијана, рекао је Нехамер.

Нападач којег је убила полиција, а можда и више њих, пуцали су на шест локација у центру Беча, а почели су испред синагоге.

Сведоци су описивали да је човек из аутоматске пушке пуцао у људе по баровима, у које су изашли користећи последње вече уочи новог затварања због корона вируса.

Нападач, можда, Албанац пореклом из Северне Македоније

Док аустријске власте ћуте о идентитету убијеног нападача који је синоћ извршио терористички напад у Бечу, главни и одговорни уредник бечког магазина „Фалтер“ Флориан Кленк тврди да се ради о младом Бечлији албанског порекла из Северне Македоније.

„Он се зове Куртин С, рођен је 2000. године у Бечу, где је и одрастао. Албанског је порекла, а његови родитељи су из Северне Македоније и немају никакве везе са исламизмом“, написао је овај познати аустријски истраживачки новинар на Твитеру.

Он је навео да је младић, који је усмртио четири особе, а којег је полиција убила, био познат Служби за борбу против тероризма (БВТ), зато што био један од 90 аустријских исламиста који су покушали да отпутују у Сирију.

У јулу, тврди Кленк, он је спречен у покушају одласка на ратише у Сирију.

„Међутим, власти нису веровале да би он могао планирати терористички напад“, додао је он.

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер потврдио је јутрос да је убијени терориста био симпатизер Исламске државе, без навођења даљих детаља о идентитету.

Најтежи терористички напад последњих година

Уколико је синагога била мета напада, то би био други напад на тај верски објекат, после 1981. када је група Палестинаца упала у синагогу и убила једну особу.

Терористички напади, нарочито са жртвама, у Аустрији су последњих година ретки, а до сада је најтежи забележен случај био десничарски бомбашки напад на Роме 4. фебруара 1995. године у месту Оберварт, када су убијене четири особе ромске националности.

Иза тог напада стајао је неонациста Франц Фухс који је сејао страх шаљући и писма бомбе политичарима и познатим личностима. Он је 1997. године ухапшен, а 2000. је извршио самоубиство у затвору.

Последњи терористички акт био је напад пре две године на војника који је чувао амбасаду Ирана у Бечу.

Војник је успео да одбрани напад ножем и усмртио је нападача, исламисту.

Такође, један Тунижанин је 2017. године у Линцу убио старији брачни пар, а он је осумњичен да је близак Исламској држави.

Тврдио је да је желео да се освети друштву због Слободарске партије Аустрије (ФПО) којој пребацује дискриминацију муслимана.

Током 2009. године догодио се напад фундаменталиста на индијски верски објекат, током којег је убијен један гуру, који је допутовао из Индије, а повређено девет особа.

Крајем осамдесетих, 1989. године, ирански агенти су у Бечу убили три висока курдска политичара, међу којима је био и један аустријски држављанин курдског порекла.

Убиде су се потом сакриле у амбасади и након интервенције Техерана напустиле Аустрију, под полицијском заштитом.

Четири године раније, Палестинска терористичка групација Абу Нидал је 1985. године спровела терористички напад на шалтер израелске авиокомпаније Ел Ал на бечком аеродрому Швехат, током којег је убијено три путника, а повређено 38 особа.

Годину дана раније је турски дипломата Енвер Ергун убијен у центру Беча, а одговорност су преузели јерменски екстремисти.

Током 1981. Године Беч је био мета два терористичка напада.

Тако је палестинска терористичка група 29.августа упала у синагогу, где је убила две особе.

Претходно, 1. маја, је Абу Нидал група у Бечу убила председника аустријско-израелског друштва Хајнца Нитела, градског политичара из редова Социјалдемократске партије Аустрије (СПО).

Група терориста око терористе Карлоса упали су 21.децембра 1975. у централу ОПЕК-а у Бечу, где су убиле три лица и повредиле бројне особе.

Терористи су том приликом узели таоце захваљујући којима су успели да побегну у Алжир.

Путин осудио нападе у Бечу

Председник Русије Владимир Путин осудио је данас нападе у Бечу и истакао да је спреман да појача сарадњу са Аустријом и другим земљама у борби против тероризма.

У телеграму који је послао аустријском канцелару Себастијану Курцу, Путин је напад назвао „окрутним и циничним злочином“, преноси Tas s .

Храмови Српске православне цркве у Бечу привремено затворени

Храмови Српске православне цркве (СПЦ) у Бечу јутрос су, због терористичког напада који се догодио у центру главног града Аустрије, из безбедносних разлога остали затворени.

„Због терористичког напада који се догодио синоћ у нашем граду наш храм биће затворен до даљег из безбедносних разлога по одлучи виших инстанци. Чим се ситуација расзјасни и смири редован живот цркве биће настављен“, саопштио је храм Васкрсења Христовог.

Из преостала два храма за Танјуг је потврђено да су затворени док аустријске власти не саопште да су осигурале безбедност, односно решили актуелну ситуацију у којој је још нејасно да ли се радило о једном нападачу који је убијен или више њих.

 

Извор: РТС, Танјуг

Ознаке