Регион

ХРВАТИ НА ИВИЦИ ХАОСА! Нећемо имати млека, меса, немамо за плате и пензије ако закључамо земљу! Ево шта следи!

Док велике европске силе „закључавају“ своје државе, у Хрватској овај сценарио не би био могућ, јер њихова економија то не би преживела, пишу тамошњи медији

Портал Дневно.хр наводи да би Хрватска у том случају отишла у банкрот, попут Аргентине, не би било новца за пензије и плате, а можда их чека и гори сценарио. Ако уопште може горе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тачно је да Хрватска ново затварање не може приуштити. Земље које имају јаку индустрију то могу, у просеку имају годишњу зараду од око 40-ак хиљада евра по глави становника, док Хрватска има негде око 10-11.000. Ми смо на самом дну Еуропе, а кад сте на самом дну и кад престанете радити и приходовати и оно мало што зарадите онда сте де фацто готови – појаснио је економиста Љубо Јурчић новонасталу ситуацију.

Он констатује да је државна политика Хрватске сада огољена.

– Прво, питање је да ли сте организована држава, имате ли организовану структуру и колико сте развијени. Од тога ми немамо ништа. О правилној структури не можемо говорити кад смо примарни сектор – пољопривреду, енергетику и производњу стратешких производа – потпуно уништили, то свака земља мора имати без обзира на тржиште. А ми то немамо. И зато се не смемо затворити: недостаје нам 50 посто млека, меса, дечије хране, 50 одсто медицинских сестара, 20 посто лекара… То се сад све показало. Корона је разголитила ефикасност хрватске политике – закључује Јурчић.

Подсећамо, Србија је затворила своје границе током ванредног стања које је трајало од 15. марта до 7. маја, имала је у то време и полицијски час који је трајао некад и по четири дана, а за све то време продавнице су биле пуне, плате и пензије исплаћиване чак и унапред, након тога грађани су добили чак и једнократну помоћ од 100 евра, а значајну подршку добили су и привредници.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс