Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ИЗРАЕЛА: Заратићемо са Ираном ако Бајден победи

Фото: Јутјб

Израелски министар Цахи Ханегби упозорио је да би та земља могла да зарати са Ираном ако Џо Бајден победи на америчким председничким изборима.

Коментаришући Заједнички свеобухватни акциони план о иранском нуклеарном програму, израелски политичар је рекао како премијер Бенјамин Нетанијаху и већина Израелаца сматрају да је он погрешан, „што је потцењивање“, преноси Џерузалем пост.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ханегби тврди да Бајденов став о Иранском нуклеарном програму заправо може довести до рата Ирана и Израела.

„Бајден већ дуго отворено тврди да ће се вратити нуклеарном споразуму. Ја то видима као нешто што ће довести до насилне конфронтације Израела и Ирана“, рекао је Ханегби, који је министар за питања насељавања, а раније је обављао функције министра пољопривреде, правде и регионалне сарадње.Са њим се не слаже председник Комитета за спољне послове и одбрану израелског парламента Цви Хаузер, који Бајдена описује као „будућег пријатеља Израела“.

„Чак и ако споразум са Ираном буде обновљен, он ће бити бољи него претходни“, рекао је Хаузер за Армијски радио.

Ирански нуклеарни споразум потписали су 2015. године Иран, сталне чланице Савета безбедности УН (Кина, Француска, Немачка, Русија, Велика Британија и САД) и Европска унија.

Договор је предвиђао да Иран смањи свој нуклеарни програм и озбиљно смањи своје резерве уранијума у замену за попуштање санкција, укључујући укидање ембарга на увоз оружја у року од пет година по потписивању.

Пре две године, Доналд Трамп је објавио како су се САД једнострано повукле из споразума, због чега је Иран постепено суспендовао неке од обавеза које је требало да испуни.

Извор: sputniknews