Србија

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ УВЕО РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ: Потпуно се затварају…

Угоститељски објекти на територији града Бора убудуће ће радити од шест ујутру до 21 сат, најновија је наредба Штаба за ванредне ситуације града Бора. Нове мере градског штаба донете су са циљем спречавања ширења вируса корона будући да је у број позитивних особа у порасту. Тренутно је на територији града Бора 208 активно позитивних лица на Ковид-19, и четири особе су се у међувремену излечиле.

– Утврђено је да сва ширења вируса настају из породичних контаката, односно са организовања прослава, дружења, славља, рођендана. Старосна граница оболелих је од 30 до 50 година а нажалост најтежи случајеви су особе од 60 и више година. Осуђујем све оне који позивају на то да се маске не носе и позивам и инспекцију и полицију да по закону казне све оне који не поштују прописане мере – нагласио је Александар Миликић, градоначелник Бора и командант Штаба за ванредне ситуације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да је у неколико установа био случај да су особе са симптомима корона вируса одлазиле на посао, без да се јаве лекарима.

– Утврђено је да су неке особе са температуром и симптомима ковида одлазиле на посао, и то смо сазнали од особа које су се јавиле лекарима и биле позитивне, нажалост са тежом клиничком сликом и који су пријавили то лице које је са симптомима неких недејју дана пре тога на такав начин долазило на посао, што је крајње непоштено према тим људима који су се од таквих заразили – каже Миликић, који је подсетио и позвао грађане да за све проблеме и неправилносту у поштовању епидемиолошких мера користе сервис пријави проблем.

У Општој болници Бор тренутно је хоспитализован 21 болесник који је позитиван на корона вирус, док се за још пет особа чека резултат. Др Горан Јоксимовић, директор болнице је нагласио да је ситуација озбиљна и да од 21 позитивног болесника доста њих захтева и кисеоничку подршку. Он је нагласио да је у болници од корона вируса заражено и девет здравствених радника, од којих су двоје на болничком лечењу а остали у кућној изолацији.

На Градском штабу је наглашено да се вирус шири и због непоштовања мера у јавном превозу.

– Грађани са маскама улазе у аутобусе а онда те маске скидају са лица и због тога је и на тим местима дошло до ширења вируса. Убудуће ће комунални инспектор контролисати поштовање мера у јавном превозу. Борани су одговорни, али морамо да поведемо рачуна о себи и другима и онима који не желе да поштују мере кризног штаба. У питању је живот наше деце, наших родитеља и све што ради држава и локална самоуправа је само у циљу да се смањи број позитивних на овај вирус и апелујем на грађане да поштују све мере – додао је Миликић.

У компанији Србија Зиђин Копер је 30 позитивних лица на вирус корона и око 150 људи у изолацији. Како је речено на штабу, на радним местима у овој компанији се улажу сви напори да се испоштују све мере заштите али је наглашено да ће се обратити пажња и на превоз радника те фирме, јер је утврђено да не поштују сви мере које се односе на ношење маски током превоза. У ЈКП „3.октобар“ су два радника позитивна на овај вирус и за још једног се чекају резултати.

Речено је и да је ковид амбуланта појачала рад у три смене и да се дневно обавља више од 100 прегледа, као и да се ради преко 100 ПЦР и око 130 комерцијалних тестова.

– Пацијенти који се јављају ковид амбуланти су са средње тешком клиничком сликом, већина са упалом плућа. У служби педијатрије у Дому здравља од 30 радника 17 је позитивно на Ковид-19, од којих пет доктора, 10 медицинских сестара, два здравствена радника и једна спремачица, организовали смо се и имамо довољан број доктора за рад. Апелујем још једном на грађане да поштују мере, да нам ношење маски не буде обавеза већ закон и да не одлазимо на славља, прославе, да се стрпимо још неких 15-ак дана јер према неким причама то је период који би умногоме могао сада да смањи број позитивних особа – рекла је др Весна Радосављевић, директорица борског Дома здравља.

Мере које су данас донете на штабу су да се забрањује окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите. У свим затвореним просторијама обавезно је ношење маски и поштовање физичке дистанце од два метра.

Што се тиче угоститељских објеката осим ограничења радног времена, за једним столом не може седети више од два лица изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству уз обавезан размак од два метра међу столовима. Налаже се пуна примена свих превентивних мера установама предшколског васпитања и образовања. У школама и високошколским установама одложити окупљања а испите организовати уз примену свих мера личне заштите.

У јавном превозу је обавезно ношење заштитних маски уз редовно проветравање и дезинфекцију возила. Забрањује се коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара. Налаже се спровођења мера заштите у версим објектима и приликом вршења верских обреда. Налаже се спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима, теретанама ношење маски и рукавица.

На штабу је речено и да је до сада након контроле, због непоштовања мера написано око 20 пријава.

Извор: Блиц

Ознаке