Србија

КОН ШОКИРАО НАЦИЈУ! Ако будемо имали више од 100 умрлих дневно, то значи само једно…

Ако дође до троцифреног броја умрлих тада ће доћи до пада броја заражених, изјавио је епидемиолог и чан Кризног штава Предраг Кон.

Он је у јутарњем програму на телевизији „Пинк“ објаснио овај „парадокс“ како га је она назвао. Кон је рекао да смрт долази после три или четири недеље, а до тада се ситуација код нас можда и поправи када је број заражених у питању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ми можемо да очекујемо да ове мере које се спроводе да дају резултате у наредне две недеље. Али бројеви су и даље веома високи па ће тек тамо у децембру доћи до побољшања. У децембру ћемо видети и то побољшање и у бројкама, али смртност ће можда бити већа – рекао је др Кон.

Када је у питању оптерећеност медицинског особља, Кон је рекао да је највећи терет пао на њих, али да нема друге чак ако „по 100 пацијената спадне да их лече два доктора – радиће то“. Он се осврнуо и на нове медицинске центре који се ужурбано граде по србији и нагласио да ће то обезбедити додатне просторне капацитете, али да ће медицинско особље и даље бити под великим притиском.

Кон је објаснио ово драматично повећање бројки због непоштовања мера због неповерења.

Рационални страх изазива опрез и стога поштовање маске. Када би сви носили маске, бар 95 одсто, могли бисмо да живимо нормално и да не причамо о затврању. Када се носе маске нешто преко 60 одсто, онда имамо овакву ситуацију. Када се шири ирационални страх, онда креће паника што је лоше. Сада је битно да се каже истина, да се истина шири. Не кроз бомбастичне наслове којима се ствара утисак да се подстиче паника – рекао је он и додао да је „нагли успон који ми доживљавамо последица неверовања у вирус“.

Вакцинација веома сложен процес

На питање да ли је могуће да ће и са вакцинациом протв ковида ова ситуација бити решена тек за две године, др Кон је рекао да је колективна имунизација веома сложен процес.

– У односу на могућност да се вакцинише сву популацију, не знам по којим параметрима је то речено. Таква колективна вакцинација се спроводи сукцесивно јер ће пристизати у деловима. Такође је велика и логистика да се све то спроведе. Вакцину ће прво примити приоритетне групе па тек онда они који желе сами – рекао је епидемиолог.

Он је даље објаснио да оне који већ имају антитела то у принципу штит против короне као и вакцина, али да могу бити вакцинисани пошто се приликом колективне вакцинације, када за то дође време, неће проверовати ко има антитела а ко не.

Вртићи остају у функцији

Кон је још једном за забриуте родитеље потврдио да деца узраста до дестак година ретко оболевају од тежих облика ковида и ретко су преносиоци вируса.

– Веома ретко оболевају од теже болести и ретко су преносиоци. Ово су научни подаци зато су основци у нижим разредима остављени у школи. Прошле недеље сте имали у свим београдским вртићима 14 деце заражених. Замислите за цео Београд за недељу дана има само 14 заражене деце. Из тога је потпуно јасно да то нису места заражавања. Вртићи ће остати у функцији и даље. Уколико родитељ ради од куће, препоручује се да онда дете остане код куће – рекао је Кон.

Он се ту надовезао на забрињавајућу ситуацију у самој престоници која од почетак епидемије важи за главно жариште у нашој земљи.

Јуче је било више од 2.000 заражених, и то је мање од 50 одсто заражених и то ће још падати. Међутим треба разумети да је Београд још пренапрегнут. Још је то велики број – рекао је он.

Он се осврнуо и на сезону слава која увелико траје као и на предстојеће празнике и подсетио све да ова славља могу и треба да буду прослављана али у кругу породице.

– Оно што се јасно каже када су домаћинства у питању, када су славе у питању, треба се задржати у оквиру домаћинства. Треба прославити, али у оквиру домаћинства и избегавати контакте – закључио је др Кон.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс