Србија

КОРОНА УШЛА ТАМО ГДЕ НИКАКО НИЈЕ СМЕЛА: Ова општина увела ванредну ситуацију

Фото: Pixabay.com

У општини Кладово данас је хитно заседао локални Кризни штаб за борбу против ковида 19 и донео одлуку да се већ колико данас прогласи ванредна ситуација на територији те општине у Борском округу, сазнаје „Блиц“.

Ова општина је, тако, само још једна у низу која је због све лошије епидемиолошке ситуације уводи ригорозније мере које би требало да спрече ширење заразе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова одлука је донета данас, након што је јуче овде забележено 59 нових случајева корона вируса за један дан! Тиме се ово место нашло на листи корона критичних у Србији буквално преко ноћи – раније се на редовним корона пресецима није ни налазило!

Како је данас речено на седници Кризног штаба ванредна ситуација уведена је због пораста броја првих прегледа лица са симптомима корона вируса и због повећаног броја особа заражених вирусом ковид 19.

Скоро сви заражени из дома за старе „Топаловић“

Оно што је највише забрињава јесте то да је од 59 заражених чак 57 долази са истог места – Дома за смештај одраслих и старих лица „Топаловић“ где је корона потврђена код 48 корисника од укупно 79 и код 9 запослених.

Како је јучео пренела ТВ „Кладово“, корисници и запослени код којих је потврђено присуство вируса корона стабилног су здравственог стања, углавном са слабим симптомима.

Подсетимо, овај град који броји око 9.000 становника је дуго одолевао ударима короне, а до пре недељу дана имали су везено 14 дана без иједног зараженог, а онда је 28. октобра ковид-19 потврђен код једне особе.

Од тада до јуче на корону је било позитивно највише пет особа када се десио нагли скок, те су се челници општине одлучили на драстичне мере, које су хитно данас ступиле на снагу.

Ово су нове мере

Ванредна ситуација подразумева обавезно поштовање свих, претходно донетих, мера и наредби Штаба за ванредне ситуације општине Кладово. То подразумева обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору и у јавном превозу, затим забрану окупљања више од петоро лица у затвореном и на отвореном простору.

Уведена је и мера забране организовања свечаности, као и одржавање забавних и спортских манифестација са публиком.

Наредбом је налажено управницима зграда да започну дезинфекцију заједничких просторија у зградама за колективно становање, док је обавеза комуналних предузећа да спроведу дезинфекцији јавних површина на којима се окупља већи број људи.

Надзор нед реализацијом превентивних мера спроводи Одељење за инспекцијске послове општине Кладово.

Извор: Блиц