Србија

ЛОНЧАР: Једина мера која даје резултате је да се ЗАТВОРИ СВЕ!

Министар здравља Србије Златибор Лончар говорио је вечерас о новим мерама, епидемиолошкој ситуацији у Србији и стању у болницама.

Он је на почетку емисије „Четвртком у 9“ на РТС замолио да „не плашимо грађане“ будући да свакодневно „читају бомбастичне наслове“, већ да „говоримо о чињеницама“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Народна скупштина је огледало грађана. Наш циљ је да грађанима кажемо истину, каква год да је она, морају да знају истину каква год да је. Ми и до дан-данас не знамо довољно о корона вирусу. Доказано је и чињеница је да су ови бројеви директно сразмерни нашем понашању у време корона вируса. Не постоји ниједна мера сем „стопа“, који ће дати најбољи резултат – рекао је Лончар.

Он је подсетио да је корона вирус ушао у породице, због чега је једини лек „да избегавамо контакте“.

– Имате баку и деку који се придржавају свих мера. Али, имају своје унуке који не воде рачуна, излазе, немају никакав здравствени проблем. Сви живе у истом дворишту или у једној кући. Опусте се на неколико минута, дођу до баке и деке и траже џепарац без маске. Тада пренесу вирус баки и деки који заврше у болници, са већим или мањим компликацијама – објаснио је како се најчешће догађа заражавање у породицама.

За све пацијенте, подвукао је, има места, али није познато да ли ће то бити у Београду или у неком другом месту у Србији.

– У овој ситуацији да неко каже да неће да иде ван Београда јер је он из Београда, то је недопустио, али и то се дешава. Тај проблем праве људима који су хероји овога доба, од лекара до спремачица.

На питање колико смо далеко од ситуације да неће бити места ни у неком другом граду за хоспитализацију пацијената, министар напомиње да то зависи од нас.

– Не постоји здравствени систем на свету који може да издржи да се у кратком року зарази већи део државе. А то се дешава – подвукао је Лончар.

Више од 2.300 оболелих здравствених радника

Министар Лончар је рекао да је тренутно 2.340 здравствених радника оболело, а од тог броја 62 њих се налази на болничком лечењу.

– Ви не можете да зауставите или забраните живот. Ми можемо само да утичемо на људе да они сами ураде оно што треба да ураде. Примера ради, ограничите радно време клубова и локала, они нађу решење: праве журке и концерте раније, потом још раније. На крају, раде илегално односно изнајмљују куће и тамо организују журке. Не можемо да утичемо на те који то организују јер им је то тако у глави, али хоћемо да утичемо на људе који иду на та места. Ако вас неко позива, не значи да треба да одете и да је безбедно – објаснио је.

Министар је нагласио да инспектори даноноћно контролишу, али да не могу да провере шта се дешава у свакој кући.

– Апелујем на људе да не дозволе да у потпуности останемо без места у свим болницама. У наредних пар недеља, дакле, нема контакта. Зато нам је потребно једниство, не расправа – подвукао је.

О новим мерама

Др Предраг Кон је јуче рекао да се каснило са доношењем рестриктивнијих мера и да је медицински део Кризног штаба предлагао нове мере још пре скоро три недеље. Лончар је рекао да су и друге државе доносиле јаче мере, али да оне нису дале резултате.

– Једина можда мера која може да вам донесе неки резултат јесте да затворите све.

На питање колико је времена остало до путпуног затварања, Лончар је рекао „не много“ јер је „очигледно да се нове мере слабо поштују“.

– Нема ништа безбедније од одласка деце у вртић и деце из нижих разреда у школама. Они у школи носе маске, перу руке и држе дистанцу. Процењује се да ли ће и они прећи на онлајн, али у сваком случају која год одлука да буде донете неће ни у једном моменту наудити деци, нити било коме – подвукао је.

Према његовим речима, епидемиолошка крива ће се променити када се ми променимо.

– Ми када видимо да је озбиљна ситуација, онда схватимо. Наш народ јесте интелигентан, али је мало и опуштен. Ово је моменат када морамо да будемо јединствени на нивоу целе Србије. Морамо да престанемо да полемишемо о мерама и да почнемо сви да их поштујемо.

Они који касне и „неверне Томе“

Он је нагласио да постоје два велика проблема: људи се не јаве лекару на време и има људи који верују да корона не постоји.

– Они верују да је корона измишљена и да њима не може ништа. А исти ти људи су најнервознији када дођу код лекара и чекају, онда лупају вратима, иживљавају се. Тако нешто нећемо толерисати.

Министар је говорио и о новим болницама у Батајници и Крушевцу.

– Потребно је 1.500 здравствених радника, лекара и сестара, да раде у три смене. Око 900 лекара треба нам за болницу у Крушевцу која ће бити база за југ Србије, док ће Батајница бити база за Београд. Ми припремамо људе, обучавамо их. То је изузетно тежак и сложен процес – рекао је др Лончар.

„Учинили смо све што смо могли“

Министар је говорио и о непоштовању мера на сахрани патријарха Иринеја.

– Одлазак патријарха је велики губитак за Србију и српски народ. Дали смо препоруке како да се људи понашају, потом смо организовали брзо тестирање. Сви смо свесни какав је ризик био. То је оно што смо ми могли да урадимо. Наравно, био је један број позитивних. Кренули смо са терапијом, почели да пратимо контакте. Шта смо могли? Да ухапсимо некога. Не мислим да смо могли то да урадимо. Све је лепо организовано и замишљено, али појединци нису поштовали мере – рекао је Лончар.

О вакцинацији

Министар здравља говорио је и о вакцини против корона вируса и вакцинацији грађана Србије.

– Држава Србија, пре свега председник (Александар) Вучић се бар половину дана бави тиме да Србија добије вакцину против корона вируса. Пажљиво пратим шта се дешава у Немачкој. Немачка нема домове здравља и тај разрађен систем, они ће вакцинисати људе по пунктовима. Што се Србије тиче, за сваку вакцину за коју се процени да је безбедна, трудимо се да у најкраћем року буде у Србији и да буде доступна грађанима. Направићемо и додатна места на којима ће се вршити вакцинација – рекао је он.

На питање колико времена треба да прође од момента када вакцина буде одобрена, до процедуре пред домаћом агенцијом за лекове.

– Када добију дозволу у својим земљама, онда ћемо да применимо и код нас да би грађани могли што пре да се вакцинишу. Дакле, ми ћемо паралелно пратити и проверавати са њима.

„Прекинимо све контакте који нису потребни“

На питање да ли испаштају пацијенти који немају корону, Лончар каже да они којима је потребна хитна медицинска нега не чекају.

– У Србији онколошки пацијенти и ургентна стања морају да се збрињавају, не чекају. Сви остали пацијенти су приморани да чекају. Ако нам је стало да имамо здраву Србију, здраве људе, хајде да престанемо да се расправљамо и да се сконцентишемо на једну ствар – да прекинемо све контаке који нису потребни. Морамо да покушамо да помогнемо здравственим радницима да мало дођу до ваздуха. Хајде да урадимо ми што је до нас – повукао је министар Лончар.

Данас највише умрлих од почетка епидемије

Данас је у Србији забележен највећи број умрлих од последица корона вируса од почетка епидемије. Преминула је 51 особа, а о томе да је данас најтежи дан говорио је и председник Србије Александар Вучић. Поново је оборен рекорд и у броју новозаражених, њих 7.606 је било позитивно од чак 21.569 тестиране особе. На респираторима у здравственим установама широм Србије се налази 243 пацијената.

Влада усвојила нове мере

Влада Србије донела је данас нове мере у борби против корона вируса. На данашњој седници потврђен је предлог Кризног штаба за борбу против ковида-19 да ученици свих средњих школа, као и старији основци, од петог до осмог разреда, од понедељка 30. новембра пређу на онлајн наставу.

„У периоду од 30. новембра до почетка зимског распуста, 21. децембра, настава ће се за ученике од петог до осмог разреда основних школа и за ученике средњих школа, изводити на даљину. Зимски распуст почиње 21. децембра 2020. године, а завршава се 15. јануара 2021. године и важиће за све ученике основних и средњих школа на територији Републике Србије“, стоји у одлуци.

Извор: Блиц