Србија

Лоше вести! НА КОРАК ДО ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: Препуне интензивне неге могле би нас довести до потпуног затварања!

СТИГЛИ смо, изгледа, до саме ивице потпуног затварања. Ако се надлежни одлуче и на овај потез, који већ дуго избегавају иако су се европске земље, па и и ове у нашем окружењу, одавно „закључале“, то ће бити због огромног прилива пацијената првенствено у одељења интензивне неге, па и уопште у болнице.

Са 2.434 инфицираних и 66 хоспитализованих медицинара, чак и да испразни још клиника за ковид, здравство тешко да може да истрпи даље повећавање броја оболелих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да нас од потпуног затварања не дели још много времена потврђује и министар здравља Златибор Лончар, који примећује да се очигледно нове мере слабо поштују. Иако је ситуација критична, још није упитно да ће иједан пацијент остатити без медицинске помоћи, али је питање до кад оволики притисак здравство још може да амортизује.

Колико је епидемија узела маха потврђује и чињеница да смо са 1.007 заражених на 100.000 становника, званично, по Европском центру за контролу и спречавање болести (ЕЦДЦ), ушли у последњи од девет кругова којима се рангирају земље по епидемиолошкој ситуацији. Иако епидемиолози процењују да би крајем следеће недеље епидемија могла да почне да се смирује, и да се бар не повећава број заражених, овим темпом, до тад бисмо могли да стигнемо и до 10.000 инфицираних за дан и троцифреног броја преминулих.

– Ситуација је озбиљна, у београдским клиникама места су потпуно попуњена – каже професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог и члан Кризног штаба. – Договорили смо се да се направе детаљне визите и да они који су пред крајем терапије буду премештени по Србији, у привремене болнице Ниш и Крагујевац. Сви тешко оболели од ковида треба да буду тамо где им се може пружити адекватна заштита, а они којима не треба кисеоник да се преместе где има места. Имамо велики број пријема, притисак је велики на ковид-амбуланте. Нема тренутно никаквих проблема што се тиче збрињавања. Можемо бити срећни и што имамо добре лекаре.

Дисциплина нам, изгледа, ипак не „иде од руке“. Слике дугих редова формираних да би се купило нешто на попусту на „црни петак“, које смо у петак сви видели, највише су погодиле медицинаре који се већ девет месеци боре да спасу животе. Због тог гурања у шопингу, за седам до 10 дана, свима би могао да нам осване „црни петак“.

Да ли смо „на минут“ до затварања или можемо још неколико дана да се „коцкамо“, тешко је одредити, али је све извесније да идемо баш у том правцу, јер другог решења ако се не поштују мере – неће бити.

– Ситуација је веома озбиљна, Србија је међу водећим државама по броју новооболелих – каже директор СЗО у Србији Маријан Ивануша. – Постојеће мере дале су резултате, оне имају последице на свакодневни живот, али нисмо их довољно поштовали, превише смо се дружили, нисмо носили маске и држали дистанцу.Тешко је одредити која је „бројка“ која би условила карантин. Ако имамо 7.000 или 8.000 новооболелих дневно, знајте да ће око 20 одсто њих завршити у болници. Имаће тешку слику болести, ако остају 10 дана у болници, то је 15.000 заузетих кревета.

ПРВО ОБАВЕЗНО У КОВИД-АМБУЛАНТЕ

НА састанку министра здравља са директорима ковид-центара договорено је да сви са сумњом на инфекцију вирусом корона морају прво у ковид-амбуланте, да би се смањила навала на клиничке центре.

– Морају у најближу ковид-амбуланту на тест и анализе, па се тек онда и искључиво са упутом шаљу у одређени тријажни центар – каже др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике КЦС и додаје да је то важно да се не би заглављивао рад пријемно-тријажних амбуланти при болницама.

Др Ивана Милошевић из ове клинике каже да се ту прегледа више од 400 људи у дану.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс