Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Русија нуди Србији заједничку производњу вакцине “Спутњик В”

Русија жели да прву вакцину “Спутњик 5” против корона вируса производи заједно са Србијом, али и са Републиком Српском и Црном Гором, рекла је Наталија Шатилина, заступник руске компаније “Smart teh” о евентуалним преговорима о сарадњи.

Она је додала да је предлог о сарадњи већ представила надлежнима у Србији, те да чека одговор.

– Обавештено је Министарство здравља, контактирали су ме из кабинета министра да ми кажу да су примили предлог, чекам одговор, знам да је за то потребно време. Компанија ме је овластила за преговоре са Србијом, то је приоритет, али и за државе у окружењу, пре свега Републику Српску и Црну Гору – каже Шатилина.

Она је за “Спутњик” рекла да Русија жели да помогне, као што је урадила у првом таласу пандемије, дезинфиковала болнице, целе градове, слала лекарске тимове.

– Тако и прву вакцину против корона вируса жели да производи заједнички са Србијом. Овакав договор већ има са пет земаља, Србија јесте најмања међу њима, али је једнако важна – навела је Шатилина.

Она додаје да су стручњаци из Русије сигурни да у Србији постоје фармацеутске компаније које могу да одговоре на овај изазов, а да је он највећи за српске научнике, јер је “најлакше увести готове ампуле”.

Према њеним ријечима, руска компанија нуди технологију, а вакцина се производи и пакује на територији земље чија власт прихвати сарадњу.

– Водимо се тиме да сваки производ, а посебно фармацеутске индустрије, свака држава жели прво да провери у својим лабораторијама. Ово што компанија нуди Србији, већ се одвија у другим земљама, заједничка лабораторијска испитивања тренутно се обављају у Белорусији, Казахстану, Индији, Венецуели и Уједињеним Арапским Емиратима – каже она.

Вакцина “Спутњик 5” добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије и тако постала прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Тренутно су у току пострегистрациона испитивања у којима учествује 40.000 добровољаца, а нежељене ефекте лек не изазива код 85 одсто вакцинисаних.

Очекује се да ће први резултати ових испитивања бити објављени до краја новембра, када би требало да почне и масовна вакцинација против короне у Руској Федерацији.

Руске власти су саопштиле да се већ формирао ред држава које желе да уђу у регистарски досије “Спутњик 5”, било као заједнички произвођачи или као купци вакцине против вируса корона.

 

 

 

 

 

 

Извор: Срна