Србија

МИНИСТАР ЛОНЧАР СЕ ХИТНО ОБРАТИО НАЦИЈИ! Ево шта би могло да доведе до слома система, и навео – прегледи расту из сата у сат!

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је општа болница у Панчеву следећа која у потпуности улази у ковид систем.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је ситуација са корона вирусом најгора у Београду, где је највећи број оболелих и највећи притисак на здравствене установе, те навео да је у главном граду сада слободно око 300 места у болницама, као и да расте број прегледа у ковид амбулантама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лончар је навео да ће прва следећа болница која ће комплетно ући у ковид систем бити Општа болница Панчево, и за даље, како каже, нема висе шта да се отвори као ковид болница.

Институт „Бањица“ овог пута неће бити ковид болница, како би могао да обавља свој редован посао, због свих који морају да оперишу колена или кукове, и евентуалних саобраћајки, падова, повреда.

„Од јуче је и КБЦ “Земун“ комплетно ковид болница, а процена је да би то могло да послужи за наредних дан, дан и по“, рекао је Лончар.

Истакао је да прегледи расту „из сата у сат“ у односу на претходне дане.

„Укупно смо већ прешли 3.000 прегледа. Отварамо додатне ковид амбуланте, тријажни центар у Земуну, радимо све што је у нашој моћи. Али, и тај капацитет има границу. Директно непоштовање мера доводи до слома система“, рекао је Лончар.

Озбиљност ситуације илустровао је податком да се у једном дану за пацијента у болници потроши кисеоника као у обичним приликама за више од месец дана.

„Дневно, једна болница у Београду, која има ковид пацијенте, троши пет тона кисеоника, а то је уобучајена потрошња на месечном ниову“, нагласио је Лончар.

Министар је рекао и да нас чека ситуација, на коју упозорава већ дуже време, да ће пацијенти из Београда, града у којем постоји највећи проблем непоштовања мера, највећа зараженост, и концетрација вируса, морати да иду у болнице у другим местима у Србији.

„То ће бити наша реалност, да не буде изненађења“, подвукао је он.

Грађанима је поручио да ће здравство дати све од себе да помогне сваком, али грађани морају да разумеју да су капацитети и здравствени систем нешто што не може у неограниченим бројевима да издржи.

„Имамо одређен број болнички постеља и здрадвствених радник. Ако мислите да земље у региону и Европи имају већи број оболелих и то вас цицни опуштеним, ја вам кажем да то није добро. То је крањеје непоштовање свих здравствених радника, који даноноћно месцима раде“, нагласио је Лончар.

Позвао је грађане да у наредних десет дана смање контакте, јер је то једини начин да се заустави ширење вируса.

„Ово не може да се заустави док се сви не понашамо крајње солидарно и јединстевно. Немају ови људи ништа од тога ако им захвалите, а ви терате по своме, понашате супротно од онога што они препоруче. Ништа од тога немају и даље ће бити у скафандерима, неће виђати своје породице“, објаснио је он.

„Заборавите једно време на журке, прославе, рођендане, јер одатле имамо највеће број заражених. Носите маске у превозу, у затвореном, перите руке. Ајде да поштујемо мере да будемо у бољој ситуацији, како би могли да збринемо оне људе којима треба медицинска помоћ“, поручује министар.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92