Србија

Министар Лончар упозорио: ИЗБЕГАВАЈТЕ КОНТАКТЕ У НАРЕДНИХ 10 ДАНА! Ево шта следи!

Министар здравља Златибор Лончар поручио је вечерас грађанима Србије да здравственим радницима, који изгарају и који се херосјки боре против вируса корона тачно осам месеци у Србији, могу помоћи тако што у наредних 10 дана неће направити ниједан контакт који није неопходан

Лончар је за РТС казао да је неопходно спасити и очувати здравствени систем и истакао да то искључиво зависи од грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се будемо придржавали мера онда смо на добром путу. Немојте у наредних 10 дана правити неопходне контакте, у затвореном простору носите маску, перите руке, придржавајте се мера, највише ћете помоћи свим здравственим радницима, здравственом систему Србије – поручио је Лончар.

Према његовим речима, постоје и они који мисле да могу да преваре систем и након што се кафићи затворе закупе кућу у којој се велики број скупи.

– Дуго ово траје и грађанима је преко главе и да слушају о корони, али ово су практичне ствари. Морамо да живимо са короном и чекамо тај дан када ћемо рећи да имамо безбедну вакцину, када ће већини сванути и тада ћемо имати светло на крају тунела – казао је Лончар.

Илустровао је бројкама грађанима како изгледа борба здравствених радника са вирусом корона и у том смислу навео да је само у току данашњег дана КБЦ „Драгиша Мишовић“ примио 59 ковид пацијената, да је у Београду за само седам дана прегледано 20.000 пацијената у ковид амбулантама, а да КБЦ Звездара за један дан потроши кисеоника колико у нормалним условима троши за више од месец дана.

На питање колико је у овом тренутку здравствени систем Србије испред вируса корона, Лончар је казао да је здравствени систем увек испред короне када за сваког пацијента има места да се прими на болничко лечење.

Нагласио је да је једино председник Вучић поред кинеског председника изградио две ковид болнице, од којих ће једна почети да ради 1. децембра, а друга 15., са 1.500 места.

За те две болнице треба 3.500 здравствених радника, казао је Лончар.

На питање колико ће потрајати ова ситуација, министар здравља је казао да зависи од вакцине и навео да уколико се она појави у децембру или јануару „имаћемо светло на крају тунела“.

– Али, предаја није опција и ми ћемо се изборити и са овим – закључио је Лончар.

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/РТС