Србија

МИНИСТАР МАЛИ ПОТВРДИО: Ови грађани Србије ће сутра добити једнократну новчану помоћ!

ЈЕДНОКРАТНА новчана помоћ у износу од 10.000 динара биће сутра исплаћена запосленима у здравству.

У те сврхе из буџета је издвојено 1,55 милијарди динара, односно око 13 милиона евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви здравствени радници ће добити ову једнократну помоћ од државе – рекао је министар финансија Синиша Мали. – Кад то кажем, мислим и на оне који су запослени у самом здравственом систему, војноздравственим установама, здравственим радницима запосленим у Министарству унутрашњих послова као и здравственим радницима који раде у установама социјалне службе чији се рад финансира средствима из буџета. Само у ужем здравственом систему ради 120.000 људи, док их је заједно са запосленима уосталим службама око 130.000.

Синиша Мали је рекао да ће новац добити и немедицинско особље које ради у здравственом систему, јер је и њихова подршка у овој заједничкој борби неупитна – од возача у хитној помоћи, па до чистачица којима је вишеструко увећан обим посла.

Он је прецизирао да ће новац добити и медицински радници како у ковид тако и у нековид режиму, као и да ту није било дилеме, јер су и они ван ковид система оптерећени због већег броја пацијената које морају да приме јер су им колеге ангажоване на другим пословима.

– Издвојили смо девет милијарди динара за завршетак две посебне ковид болнице – у Крушевцу и у Београду, односно Батајници – додао је Мали. – Почетком децембра биће отворена болница у Батајници и ми се надамо да ће тај нови капацитет од 1000 лежајева растеретити друге болнице. У плану је и наставак реконструкције других општих болница и домова здравља по целој Србији, набавка медицинске опреме и лекова. Ми заиста улажемо ванљудске напоре да набавимо вакцину што пре. Много тога не зависи од нас већ од тога када ће вакцина бити регистрована и произведена у довољним количинама да буде дистрибуирана. Преговора се са више произвођача.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс